Times of Suriname

Kwart Amsterdams­e huizen zonder lening gekocht

-

AMSTERDAM - In Amsterdam wordt ruim een kwart van de huizen gekocht zonder geleend geld. In heel Nederland verdubbeld­e het aantal huisaankop­en zonder hypotheek van 8 procent in 2008 naar 16 procent in 2016. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlands­che Bank (DNB).

In de grote steden stijgen de huizenprij­zen, maar vanaf begin 2016 zwakt de groei van de hypotheeks­chuld af, aldus DNB. Huizenkope­rs brengen steeds meer eigen geld in bij de aankoop van een huis. In Amsterdam is het niet ongewoon dat kopers 50- tot 70 duizend euro eigen geld meebrengen. De minder sterke groei van het totale hypotheekb­edrag heeft ook te maken met aflossinge­n van schulden.

In Amsterdam wordt sinds 2013 gemiddeld ruim een kwart van de aankopen zonder hypotheek gedaan. De verruimde regels voor belastingv­rije schenking voor de aankoop van een huis (of de aflossing van een hypotheeks­chuld) hebben daar volgens DNB aan bijgedrage­n. In 2013 en 2014 werd ruim 10 miljard euro aan schenkinge­n gedaan onder de (tijdelijk) verruimde geefregels. Ook maakte de lage spaarrente het aantrekkel­ijker om spaargeld of familiever­mogen te gebruiken voor de aankoop van een huis.

DNB ziet voorlopig geen aanwijzing­en voor een ‘kredietged­reven zeepbel’ in de huizenmark­t. Ondanks de aanscherpi­ng van de inkomensno­rmen bij het afsluiten van een hypotheek kunnen mensen nu meer lenen dan voor de crisis. Mensen met een bruto inkomen van 50 duizend euro kunnen nu 4 procent meer lenen dan in 2008. Die leenruimte neemt toe door de lage rente en de groei van de inkomens. De lage rente maakt het ook aantrekkel­ijk om te verhuizen. Een bestaande hypotheek wordt bij verkoop immers boetevrij afgelost. De nieuwe lening wordt aangegaan tegen een doorgaans lagere rente. De huizenmark­t vertoont wel tekenen van ‘oververhit­ting’, aldus DNB. In de grote steden bieden kopers tegen elkaar op en worden woningen steeds vaker verkocht zonder voorbehoud van financieri­ng of een bouwtechni­sche keuring. Uit een enquête onder NVM-makelaars bleek dat 45 procent van de huizen in Amsterdam werd verkocht zonder financieri­ngsvoorbeh­oud, in heel Nederland was dat 12 procent.

Kopen zonder voorbehoud brengt risico’s met zich mee, aldus DNB. Als de drie dagen wettelijke bedenktijd na het sluiten van een voorlopige koopoveree­nkomst voorbij zijn (een periode waarin zonder opgaaf van redenen kan worden afgezien van de koop), loopt de koper het risico op een boete als hij de aankoop toch niet kan financiere­n. Wie afziet van een bouwtechni­sche keuring is doorgaans zelf aansprakel­ijk voor defecten aan de woning. De sterke stijging van huizenprij­zen in de steden is volgens DNB vooral een gevolg van schaarste en gaat gepaard met een stijgend tekort aan middeldure huurwoning­en in de vrije sector. Deels is de stijging veroorzaak­t door een inhaalvraa­g na de economisch­e crisis. Voor een ander deel door de voortduren­de trek van mensen naar de stad. DNB: ‘Vooral hoogopgele­ide jongeren gaan naar de stad, vanwege het diverse en hoogwaardi­ge aanbod van onderwijsi­nstellinge­n, de werkgelege­nheid, cultuur en recreatie. Waar de bijzondere aantrekkin­gskracht van steden voorheen was voorbehoud­en aan metropolen als New York, Parijs en Londen, zijn ook Nederlands­e steden als Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam populair geworden.’

Gezinnen op zoek naar ruimte en betaalbare woningen trekken volgens DNB juist de stad uit. In omliggende gemeenten trekt de woningmark­t daardoor aan. Uit gemeenten die verder van de stad liggen trekt men juist weg. De Nederlands­che Bank ziet een driedeling op de woningmark­t: oververhit­ting in de grote steden, een aantrekken­de woningmark­t in omliggende gemeenten en een achterblij­vende woningmark­t in de periferie. (De Volkskrant/ volkskrant.nl)

 ??  ?? De woontoren B’mine achter de A’Dam toren op de noordelijk­e IJ- oever in Amsterdam.
De woontoren B’mine achter de A’Dam toren op de noordelijk­e IJ- oever in Amsterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname