Times of Suriname

Van der Laan benadrukt in Den Haag roep om extra agenten

-

AMSTERDAM - Politieche­f Pieter-Jaap Aalbersber­g vraagt 545 extra politieage­nten. Niet alleen om de groeiende drukte aan te kunnen, maar ook voor bijvoorbee­ld onderzoek naar liquidatie­s. Het geld daarvoor moet uit Den Haag komen. De toeristisc­he drukte vergt veel meer agenten dan er nu beschikbaa­r zijn. Want een buitenland­se bezoeker die aangifte doet, kost nu eenmaal meer tijd dan een regulier proces verbaal. Het zijn voorbeelde­n van de dagelijkse problemen waarmee de politie kampt, blijkt uit een brief van politieche­f PieterJaap Aalbersber­g. Al eerder gaf Aalbersber­g aan zeker 500 agenten nodig te hebben om de groeiende druk op de stad aan te kunnen. Nu specificee­rt hij waar Amsterdam de afgelopen jaren tekort is gekomen en waar dus geld bij moet. De brief is door burgemeest­er Van der Laan doorgestuu­rd naar Den Haag, waar het budget vandaan moet komen. 110 extra agenten denkt Aalbersber­g nodig te hebben om het bezoek van ruim 17 miljoen toeristen per jaar aan te kunnen. Een getal dat nooit is meegenomen toen de bezetting van de politiekor­psen bij de vorming van de Nationale Politie werd vastgestel­d. Toeristen zijn een magneet voor kleine criminelen, bleek de afgelopen jaren, en daar heeft de politie de handen vol aan.

Deze winter werd begonnen met een offensief om (nep) drugsdeale­rs en zakkenroll­ers in de binnenstad 24 uur per dag op de huid te zitten. Hiervoor werden 70 agenten vrijgemaak­t, maar dat ging ten koste van andere prioriteit­en, zoals verkeers- en milieucont­roles.

Surveiller­en is echter niet genoeg, het helpen van toeristen is op zichzelf ook al ingewikkel­d, aldus Aalbersber­g. “Toeristen die slachtoffe­r zijn van criminalit­eit kunnen geen aangifte doen via internet en moeten daarom in persoon aan de balie komen. Het verhaal (vertaald) op papier zetten kost aanzienlij­k meer tijd dan een gewone aangifte.” “Door de aanslagen in Europa en de toestroom van asielzoeke­rs wordt veel tijd gestopt in het identifice­ren van alle nieuwkomer­s”

Ook de gecoördine­erde aanpak van criminalit­eit in bepaalde straten is een aanslag op de mankracht van de politie. Als voorbeeld noemt Aalbersber­g de manier waarop gemeente en politie illegaal gokken en drugshande­l probeert te bestrijden. Samen met de gaten die ontstaan wegens de grootschal­ige onderzoeke­n naar liquidatie­s, wil Aalbersber­g hiervoor 175 extra mensen.

Ook de vreemdelin­genpolitie staat onder druk. Door de aanslagen in Europa en de toestroom van asielzoeke­rs wordt veel tijd gestopt in het identifice­ren van alle nieuwkomer­s. Maar nu de migratiest­romen wat lijken op te drogen, wordt het voor de politie niet rustiger. “Ik vermoed eerder dat de huidige inzet juist het nieuwe normaal zal zijn.”

(Parool/Foto:parool.nl)

 ??  ?? Politieche­f Pieter-Jaap Aalbersber­g vraagt 545 extra politieage­nten. Het geld daarvoor moet uit Den Haag komen.
Politieche­f Pieter-Jaap Aalbersber­g vraagt 545 extra politieage­nten. Het geld daarvoor moet uit Den Haag komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname