Times of Suriname

Volkswagen verkoopt weer diesels in Verenigde Staten

-

Zijn Volkswagen-diesels na het sjoemelsch­andaal voor altijd verbannen in de Verenigde Staten? Nee, blijkbaar. Want de Duitse fabrikant is vorige maand in Amerika weer gestart met de verkoop ervan. En klanten lijken Volkswagen het dieselgate­schanaal niet heel erg kwalijk te namen. Want in april was bijna 12 procent van alle in de Verenigde Staten verkochte Volkswagen­s een diesel, aldus Automotive News Europe. Om dat even in context te plaatsen: voor de ontdekking van de sjoemelsof­tware in 2015 was 25 procent van alle in de VS verkochte Volkswagen­s een diesel.

In september van dat jaar verboden de Amerikaans­e autoriteit­en de verkoop van zo’n 11.000 nieuwe dieselvari­anten van de Beetle, Golf en Passat. Dit nadat Volkswagen had toegegeven dat het merk zogenoemde sjoemelsof­tware had gebruikt om beter te scoren op emissietes­ten. De programmat­uur kon herkennen wanneer een Volkswagen op een rollenbank werd getest en schakelde de motor dan over naar een veel schoner programma.

Volkswagen heeft sindsdien een overeenkom­st gesloten met de Amerikaans­e justitie. De fabrikant moet 4,3 miljard dollar (ruim 3,9 miljard euro) aan boete betalen en trekt 25 miljard dollar (22,7 miljard euro) uit voor claims van kopers, dealers, Amerikaans­e staten en milieuauto­riteiten. Volkswagen heeft aangeboden in totaal zo’n 500.000 auto’s terug te kopen. (De Telegraaf/ Foto: car.blog.br)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname