Times of Suriname

Christelij­ke gouverneur Jakarta krijgt twee jaar cel

-

INDONESIE - De christelij­ke gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, is veroordeel­d voor godslaster­ing omdat hij de islam zou hebben beledigd. Hij moet twee jaar de cel in, maakte een rechter gisteren bekend. De etnisch-Chinese Basuki Tjahaja Purnama, beter bekend onder zijn HakkaChine­se bijnaaam Ahok, vertelde eind vorig jaar tijdens een campagnebi­jeenkomst dat de Koran moslims niet verbiedt om op een niet-moslim te stemmen.

Die uitspraak werd gezien als godslaster­ing en leidde tot hevige protesten. Purnama werd niet herkozen als gouverneur en werd aangeklaag­d voor belediging van de islam.

Human Rights Watch omschreef het vonnis als een enorme stap terug voor de Indonesisc­he tolerantie ten opzichte van etnische en religieuze minderhede­n.

“Als iemand als Ahok, de gouverneur van de hoofdstad, die wordt gesteund door de grootste politieke partij van het land en een bondgenoot van de president is, kan worden vastgezet op basis van grondeloze beschuldig­ingen, wat gaan anderen dan doen?” aldus een woordvoerd­er van de mensenrech­tenorganis­atie. Het proces werd uitgemeten als een precedent met betrekking tot religieuze tolerantie in Indonesië. Ahoks advocaten verzochten de rechtbank begin december niet tot vervolging over te gaan, omdat een rechtszaak niet in lijn zou zijn met de mensenrech­ten. Dat verzoek werd toen niet gehonoreer­d.

Indonesië behoort tot grootste democratie­ën de ter wereld. Van de 250 miljoen inwoners zijn meer dan 200 miljoen moslim.

Het uiteindeli­jke vonnis dat de rechter oplegde is hoger dan de eis van één jaar voorwaarde­lijk. Ahok heeft de aantijging­en van godslaster­ing altijd weersproke­n. Hij heeft laten weten dat hij in hoger beroep gaat.

Naast zijn religie zorgt ook de afkomst van Ahok voor spanningen. Etnische Chinezen vormen tussen 1 en 4 procent van de totale Indonesisc­he bevolking. Het heersende beeld van deze bevolkings­groep onder andere Indonesiër­s is dat de etnische Chinezen economisch welvarend zijn: veel van de rijkste zakenliede­n van het land zijn van Chinese afkomst.

In het verleden werd Indonesië regelmatig het toneel van anti-Chinese rellen, bijvoorbee­ld na de val van de dictator Soeharto in 1998, meldt The New York Times.

(NU.nl)

 ??  ?? Ook mensenrech­tenorganis­aties veroordele­n de berechting van de gouverneur.(Foto: NU.nl)
Ook mensenrech­tenorganis­aties veroordele­n de berechting van de gouverneur.(Foto: NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname