Times of Suriname

Derde verdachte in militaire aanslagzaa­k gearrestee­rd

-

DUITSLAND - De Duitse politie heeft een derde man opgepakt die wordt verdacht van betrokkenh­eid bij het plan van een legeroffic­ier en een student om een aanslag te plegen, mogelijk op een linkse politicus.

Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) maakte gisteren bekend dat de verdachte een 27-jarige Duitser is, die sterk wordt verdacht van het plannen van een ernstige geweldsdaa­d tegen de staat vanuit een rechts-extremisti­sche overtuigin­g.

Het Duitse nieuwsmaga­zine Der Spiegel meldt dat de verdachte een eerste luitenant bij de Duitse landmacht is. De opgepakte luitenant, Maximilian T., is een vriend van de hoofdverda­chte, Franco A. Hij is gisteren verhoord door de Duitse militaire inlichting­endienst (MAD) en in de boeien geslagen.

Het is nog onduidelij­k wat de groep precies van plan was, maar eerder werd een grote hoeveelhei­d munitie gevonden in het huis van een andere verdachte.

Volgens het OM bereidde het drietal een aanslag voor en wilden zij net doen alsof die was gepleegd door radicale moslims. De namen van voormalig president Joachim Gauck en minister van Justitie Heiko Maas werden aangetroff­en op een lijst met mogelijke doelwitten.

Het Duitse leger is ernstig in verlegenhe­id gebracht door de zaak rond de eerder opgepakte luitenant A. (28). Hij had zich laten registeren als Syrisch vluchtelin­g en was mogelijk van plan een aanslag te plegen. Het leger zou signalen hebben genegeerd dat A. extreemrec­htse sympathieë­n heeft.

De man leverde op een Franse militaire academie een scriptie in, waarin hij betoogde dat immigratie kan leiden tot de genetische uitroeiing van westerse volkeren.

De Duitse superieure­n van A. besloten tegen hem tegen de regels in alleen een mondelinge waarschuwi­ng te geven, omdat ze vreesden voor zijn carrière.

A. liep later alsnog tegen de lamp op het vliegveld in Wenen. De politie betrapte de militair toen hij een pistool kwam ophalen dat hij had verstopt op een toilet.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname