Times of Suriname

Valls verkiesbaa­r voor partij Macron

-

FRANKRIJK - De Franse oud-premier Manuel Valls wil zich bij de parlements­verkiezing­en in juni verkiesbaa­r stellen namens de partij En Marche! van de zondag verkozen president Emmanuel Macron.

Valls, die nu lid is van de Socialisti­sche Partij van huidig president François Hollande, deelde zijn besluit gisteren mee via de Franse radio. Valls was van 2014 tot 2016 premier onder Hollande. Hij zei dat de waarden van zijn partij niet dood zijn. “Deze Socialisti­sche Partij is dood, maar haar waarden zijn dat niet’’, aldus Valls.

Macron won de verkiezing­en zondag van Marine le Pen van het Front National. Zijn partij heeft echter nog geen enkele zetel in het Franse parlement. Aanhangers van Macron hopen dat de nieuwe president in juni een meerderhei­d zal behalen, zodat het makkelijke­r wordt om besluiten door te voeren. Ook Valls sprak zich uit voor een zogenoemde presidenti­ële meerderhei­d. De partijleid­er van En Marche! maakte maandag bekend dat de partij zijn naam waarschijn­lijk wijzigt naar La République en marche, zodat de naam meer zal aansluiten bij die van traditione­le partijen. Momenteel staan 577 mensen op de kieslijst namens de partij, evenveel als het aantal te verdelen zetels in de Franse Tweede Kamer. Wie de kandidaten zijn, wordt morgen bekendgema­akt. Volgens de partij heeft Valls zich nog niet officieel aangemeld als kandiaat namens de partij. Kandidaten hebben nog 24 uur om zich aan te melden. Volgens een woordvoerd­er worden alle kandidaten gescreend. “Er is een belangrijk criterium en dat is de oprechte steun voor het partijprog­ramma van de president”, aldus de parij. De Fransen mogen op 11 juni naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname