Times of Suriname

Federale meerderhei­dspartijen bereid tot embargo wapenverko­op aan Saoedi-Arabië

-

BELGIE - De federale meerderhei­dspartijen zijn bereid een embargo in te stellen op de verkoop van wapens vanuit België aan Saoedi-Arabië. Dat blijkt uit een reeks amendement­en die ze gisteren hebben ingediend op een voorstel van resolutie van Ecolo-Groen en waarmee ze de bal in het kamp van de gewesten leggen. De groene fractie wil elke handelsrel­atie met de oliestaat bevriezen, maar zo ver wil de meerderhei­d niet gaan.

De groene resolutie leek lange tijd een tekst voor de parlementa­ire galerij. Tot twee weken een polemiek losbarstte over de goedkeurin­g die Belgie gaf aan de toetreding van Saoedi-Arabië tot de VNvrouwenr­echtencomm­issie. Als antwoord op de forse kritiek stelde de Belgische minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) daarop voor een debat te openen over de lijn die Belgie moet volgen in zijn relaties met Saoedi-Arabië. De groenen vragen dat alle handelsrel­aties met het land worden opgeschort. Eerst moet er duidelijkh­eid komen over de financiële stromen tussen België en SaoediArab­ië. De meerderhei­d wil dan weer een diepgaande re- flectie over de Belgische handelsen diplomatie­ke relaties met de oliestaat alvorens een nieuwe Belgische strategie te bepalen, gezien de Saoedische houding op het vlak van de mensenrech­ten. Wat de wapenhande­l betreft, wat vooral een Waalse zaak is, daar stelt de meerderhei­d voor die stop te zetten in overleg met de gewesten. Dat brengt PS en cdH in een lastig parket. Beide partijen vormen de meerderhei­d in Wallonië. Zij hebben tot nu toe steeds gepleit voor een Europees embargo, omdat een Belgisch initiatief geen zoden aan de dijk zou brengen. Minister Reynders bracht daar al tegen in dat Europese onderhande­lingen daarover zeer lang zouden duren en zeer moeilijk zouden verlopen.

Kamerlid Georges Dallemagne (cdH) pleit voor een plan om de engagement­en ten opzichte van SaoediArab­ië terug te schroeven. “We moeten dat land definitief als gevaarlijk beschouwen op het vlak van veiligheid”, stelde Dallemagne, die daarmee doelde op de rol van het koninkrijk in de verspreidi­ng van het salafisme. “Indien men mij zegt dat er een gevaarlijk iemand naast mij zit, dan vraag ik een wapenembar­go”, merkte minister Reynders op. De commissie zet de werkzaamhe­den volgende week voort en zal proberen te landen met een stemming. “Dit zijn beslissing­en met grote gevolgen”, waarschuwd­e N-VA-fractielei­der Peter De Roover. De relaties met Saoedi-Arabië op de helling plaatsen omwille van de mensenrech­ten zou repercussi­es kunnen hebben op de relaties met andere landen, maar ook op de Europese benadering die Belgie veelal voorstaat.

(HLN)

 ??  ?? De liberale MoonJae-in zal de afgezette president Park Geun-hye opvolgen. (Foto: businessin­sider.com)
De liberale MoonJae-in zal de afgezette president Park Geun-hye opvolgen. (Foto: businessin­sider.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname