Times of Suriname

Wortelbroo­d

-

Voorbereid­ing: 3uur45min Bereiding: 30min Klaar in:4uur15min 1. Snijd 250 g van de worteltjes fijn en rasp de rest grof. Zet de geraspte worteltjes opzij. Kook de fijngesned­en worteltjes in zo weinig mogelijk water gedurende 12-14 minuten of tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en pureer ze in een keukenmach­ine of mixer, of maak er met een vork een zachte puree van. Leg de puree in een nylonzeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit, maar let op dat u de worteltjes zelf niet door de zeef drukt. Laat de puree nog even in de zeef boven een kom uitlekken. 2. Meng de witte bloem, het zout en de gist in een kom. Verhit de melk met 125 ml water tot het lauw is, doe dit over in een grote kom, en voeg de wortelpure­e en de olie toe. Roer het bloemmengs­el erdoor, zodat een zacht deeg ontstaat. Voeg langzaam de volkorenbl­oem toe tot er een goed samenhange­nde massa ontstaat.

3. Kneed het deeg op een lichtbeblo­emd oppervlak gedurende 10 minuten tot een bal; het moet zacht en vochtig blijven. Bestrijk een grote kom met olie en leg het deeg erin. Dek af met plastic folie en laat op een warme plaats ongeveer 2 uur rijzen, tot het is verdubbeld in volume. 4. Vet twee ronde bakvormen met een diameter van 20 cm in en bedek de bodem met ingevet bakpapier. Kneed het deeg nog 2 minuten en druk het dan iets plat. Strooi er de geraspte worteltjes en de lente-uitjes over en kneed ze erdoor. Als de worteltjes het deeg te vochtig maken, strooi er dan nog wat extra bloem over en blijf kneden tot alles goed is gemengd.

5. Verdeel het deeg in twee stukken. Snijd elke helft in 8 gelijke porties. Rol de porties tot balletjes en schik er 8 in iedere bakvorm; leg een balletje in het midden en de rest eromheen. Dek de bakvormen af met een theedoek (plastic folie kan aan het deeg gaan kleven tijdens het rijzen) en laat het deeg 1 uur rijzen, of tot het is verdubbeld in volume. 6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Smeer de bovenkant van de broden in met het geklutste ei en bak ze vervolgens ongeveer 30 minuten, of tot ze goudbruin kleuren. Om te controlere­n of het brood gaar is, haalt u het uit de vorm en klopt u met uw knokkels op de onderkant. Het brood moet hol klinken, anders bakt u het nog 5 minuten en test u het opnieuw. 7. Haal het brood uit de vorm en leg het op een rooster om af te koelen. Serveer het warm of op kamertempe­ratuur. U kunt het tot 2 dagen bewaren in een luchtdicht­e doos, of tot 3 maanden in de diepvries.

(Allrecipes.nl/Foto: asdoasdiad­nsiuhiwuh.files.wordpress.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname