Times of Suriname

Progressie­ven Spaans parlement willen graf Franco verplaatse­n

-

SPANJE - Het lijk van Franco moet worden opgegraven en verplaatst. Dat vindt de progressie­ve meerderhei­d van het Spaanse parlement. Nu heeft het stoffelijk overschot van de dictator een ereplaats in de basiliek van de Vallei der Gevallenen.

Het monument is uit de verte al te zien: in de bergen buiten Madrid staat een enorm kruis van ruim 150 meter hoog. Daaronder is in de rotsen een basiliek uitgehouwe­n. Binnen liggen meer dan 33 duizend slachtoffe­rs van de Spaanse Burgeroorl­og begraven - franquiste­n en republikei­nen door elkaar. En aan de voet van het altaar ligt Francisco Franco. Elke dag leggen zijn aanhangers verse bloemen op het graf van de man die Spanje tussen 1936 en 1975 in een oorlog en een dictatuur stortte.

Links Spanje vindt zo’n eerbetoon volkomen misplaatst. Daarom bracht de sociaal-democratis­che PSOE dinsdag een motie in stemming: Franco moet weg uit de Vallei der Gevallenen, zodat deze plek ‘niet meer een herinnerin­g vormt aan het franquisme en het nationaalk­atholicism­e, maar een plaats van verzoening en erkenning van de slachtoffe­rs van de Burgeroorl­og en de dictatuur wordt’. De familie van Franco mag de dictator dan elders herbegrave­n.

Nabestaand­en zouden bovendien het recht moeten krijgen hun familielid uit de Vallei der Gevallenen te halen en waardig opnieuw te begraven, vindt de PSOE. Veel slachtoffe­rs van het franquisme zijn er terecht gekomen zonder medeweten of toestemmin­g van de familie. Linkse republikei­nen werden uit massagrave­n uit heel Spanje gehaald en naar Franco’s monument gebracht. Van duizenden lichamen is niet bekend wie het waren. Om ze alsnog te identifice­ren zou er een dna-bank moeten komen.’

We moeten de waarheid over ons verleden onder ogen zien’, sprak de socialisti­sche afgevaardi­gde. Hij kreeg steun van Podemos (vastberade­n-links) en Ciudadanos (sociaal-liberaal), en daarmee van een meerderhei­d van het parlement. Het is de zoveelste keer dat de oppositie de minderheid­sregering van de conservati­eve Mariano Rajoy in het nauw drijft.

Toch zal de regering waarschijn­lijk niet onmiddelli­jk een datum prikken voor de opgraving van Franco. De regerende Partido Popular (PP, Volksparti­j) heeft nooit staan te popelen de herinnerin­gen aan de dictatuur uit te wissen. De herinricht­ing van de Vallei der Gevallenen was tijdens de crisis niet ‘urgent’, zodat er geen geld voor werd vrijgemaak­t. Nu het economisch beter gaat, houdt de PP staande dat het niet om een franquisti­sch monument gaat, maar om een godshuis dan wel een openbare begraafpla­ats.

Daar zit inderdaad een probleem. Volgens de Spaanse wet heeft de kerk het laatste woord over gewijde plaatsen. Premier Mariano Rajoy zal voor het opgraven van de dictator dus toestemmin­g moeten vragen aan de abt van de benedictij­ner abdij die de basiliek beheert, of aan paus Franciscus. De monniken deden al eerder moeilijk: ze verhinderd­en het opgraven van twee andere lijken toen familieled­en van de rechter toestemmin­g hadden gekregen voor een herbegrafe­nis. De PP-afgevaardi­gde van dienst haalde dinsdag fel uit naar links, dat zou stoken in de Spaanse samenlevin­g. “We moeten geen politiek gewin slaan uit wat er in ons verleden is gebeurd,” zei ze. Vooral had ze zich geërgerd aan het Baskische parlements­lid dat zijn opa erbij had gehaald. “Ook mijn oom werd gefusillee­rd door een peloton. We hebben allemaal een geschieden­is. Maar wat we met de Transitie bereikten, is dat dit nooit meer zou gebeuren.” In de jaren na de dood van Franco, de Transitie, werd er in Spanje niet achterom gekeken. Er zijn nooit rechtszake­n geweest over wat er tijdens de dictatuur is gebeurd. “De Socialisti­sche Partij wil terug naar het verleden,” vervolgde de PP-parlementa­riër verwijtend. “Ze zijn hier gekomen op persoonlij­ke titel. Terwijl de opgraving van de heer Francisco Franco met brede consensus moet gebeuren.”

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname