Times of Suriname

0,4 procent groei geprojecte­erd

-

PARAMARIBO - De Caribische Ontwikkeli­ngsbank (CDB) verwacht dit jaar dat de Surinaamse economie uit de recessie komt en zelfs een bescheiden groei zal doormaken. Tegen het einde van 2017 zal de groei volgens de projecties van de regionale bank ongeveer 0,4 procent bedragen. Dit zal vooral te danken zijn aan de stijging van de wereldmark­tprijs voor goud. Buurland Guyana, dat in het laatste kwartaal van 2016 en begin dit jaar ook afstevende op een economisch moeilijke periode wordt van een crisis behoed dankzij de goede perspectie­ven op de grondstoff­enmarkt. Voor dit jaar zal de groei ongeveer 3,5 procent bedragen volgens de berekening­en van de CDB. Suriname en Guyana zullen ook kunnen profiteren van de bosbouw en agrarische sector waar de afgelopen twee jaren wat investerin­gen zijn gepleegd.

Voor de gehele Caricom ziet 2017 er hoopgevend uit en wat economisch­e stabilitei­t in 2018. Voor de Caricom als blok is voor 2017 een groei van 1,7 procent geprojecte­erd. Aan de regio zijn er ook wat kritische kanttekeni­ngen meegegeven. Er zijn enkele uitdaginge­n die inherent zijn aan vrijwel alle landen, waaronder Suriname. Het gaat om tekortkomi­ngen die cultuur zijn in de Caricom, zoals een onprofessi­oneel bureaucrat­isch systeem, gebrekkige ontwikkeli­ng en uitvoering van een sociaalpar­agraaf voor onder andere kwaliteits­onderwijs en huisvestin­g. Gebrek aan beleidspla­nning waarvan het resultaat vooraf gemeten kan worden. Wat dit betreft heeft het Surinaamse Planbureau deels invulling hieraan gegeven door simulaties te maken van economisch­e beleidspro­gramma’s.

“Economisch­e stabilitei­t is een conditie om uit de cirkel van hoge schulden en lage groei te geraken”, stelt de CDB. “Er zijn genoeg bewijzen om aan te tonen dat een grote schuldenla­st de economisch­e stabilitei­t, groei en sociale agenda van een land tegenwerkt.” Het laatste heeft direct betrekking op Suriname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname