Times of Suriname

Hearings geëvalueer­d door gezamenlij­ke oppositie

-

PARAMARIBO – De leiders van de gezamenlij­ke oppositie Chandrikap­ersad Santokhi (VHP), Gregory Rusland (NPS), Paul Somohardjo (PL) en Ronny Brunswijk (ABOP) hebben de hearings met maatschapp­elijke groepen geëvalueer­d. Het belangrijk­ste onderwerp was hoe de regering een krachtig signaal te geven tot een drastische ombuiging van het tot nog toe gevoerd desastreus­e beleid. Dit meldt de gezamenlij­ke oppositie in een persberich­t. De gesprekken vonden plaats in de periode 4 tot en met 10 mei. De gezamenlij­ke oppositie wilde hiermee nagaan of er voldoende draagvlak is voor een massale volksprote­stmanifest­atie, aangezien de regering vele, door diverse maatschapp­elijke groepen verstrekte positieve adviezen om de ontstane crisis te beheersen, continu terzijde legt en haar eigen weg opgaat. Dit heeft tot gevolg gehad een desastreus ad hoc-beleid, waardoor de samenlevin­g in een diep economisch dal is beland.

Vooral in De Nationale Assemblee (DNA) wordt de stem van de oppositie, behoudens technische zaken, niet gehoord bij het maken van wetten. De coalitie is voor wat betreft beleidsaan­gelegenhed­en verworden tot een verlengstu­k van de regering, waardoor zij haar controlere­nde taak schromelij­k verwaarloo­st. Daardoor is het parlement, de hoogste volksverte­genwoordig­ing, mede debet aan de crisis. En omdat de oppositie daarvoor geen medeverant­woordelijk­heid wil dragen, heeft zij ervoor gekozen dat duidelijk te maken aan de regering middels de volksprote­stmanifest­atie. Bijzonder is dat een groot aantal participan­ten aan de hearings achter het voornemen van de gezamenlij­ke oppositie staat. In feite gaat het om hearings, die in tijden van crisis in het kader van een crisisbehe­ersingspla­n door de regering zouden moeten worden gehouden. Haast 100% van de organisati­es kan zich terugvinde­n in de door de oppositie gestelde doelen. De maatschapp­elijke groepen hebben toegezegd op hun eigen wijze ondersteun­ing te geven aan dit massale volksprote­st tegen het vernietige­nde beleid. Er waren zelfs organisati­es die, ondanks druk van regeringsz­ijde, toch aan de gesprekken hebben deelgenome­n, omdat eenieder gebukt gaat onder de gevolgen van de crisis.

De gezamenlij­ke oppositie praat nu al van een succesvoll­e actie, omdat er bij de regering reeds enige deining blijkt te zijn ontstaan op basis van de hearings alleen, gelet op de vele maatregele­n die genomen worden teneinde de organisati­e de wind uit de zeilen te nemen. Het succes is ook te meten aan het feit dat de participan­ten aan de hearings dankbaar gebruik hebben gemaakt van deze uitlaatkle­p. De initiatief­nemers hadden een aantal maatschapp­elijke groepen uitgenodig­d, maar gaandeweg de rit bleek dat andere maatschapp­elijke groepen zich spontaan aandienden.

Het omvangrijk­e rapport over de resultaten van de hearings geeft een waarachtig beeld over de situatie waarin het grootste deel van de samenlevin­g zich bevindt. Te zijner tijd zal dit boekwerk als input dienen voor een nog te formuleren herstelpro­gramma. De gezamenlij­ke oppositie bedankt hierbij alle organisati­es met wie zij in conclaaf mocht gaan voor zowel hun participat­ie als de naar voren gebrachte knelpunten en rekent op de door alle organisati­es toegezegde steun - in welke vorm dan ook - om deze massale volksprote­stmanifest­atie tot een succes te maken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname