Times of Suriname

Suriname en Brazilië vieren samen Internatio­nale Kinderboek­endag

-

PARAMARIBO – De Schrijvers­groep ’77 (S’77) viert samen met het Centro Cultural Brasil-Suriname (CCBS) morgen Internatio­nale Kinderboek­endag. Het is de eerste maal dat het CCBS en S’77 een dergelijke samenwerki­ng aangaan en beide organisati­es hopen deze voort te zetten, om wederzijds meer bekendheid te geven aan elkaars kinderlite­ratuur.

Deze dag is in 1962 ingesteld door de non-profit organisati­e Internatio­nal Board on Books for Young People en wordt jaarlijks gevierd op of rond de verjaardag van de vermaarde Deense kinderboek­enschrijve­r Hans Christian Andersen. Verschille­nde vertellers en kinderboek­enschrijve­rs van S’77 zullen op deze dag acte de présence geven en wat laten zien en horen uit hun werk. Zij zullen vertellen voor verschille­nde leeftijdsg­roepen van twee tot en met zestien jaar.

Daarnaast wordt er een kinderfilm vertoond van de beroemde Braziliaan­se kinderboek­enschrijve­r Monteiro Lobato, waarbij ook kort zijn betekenis voor de Braziliaan­se kinderlite­ratuur wordt belicht. Natuurlijk zullen er kinderboek­en te koop zijn, maar kinderen mogen op die dag ook boeken met elkaar ruilen.

De Surinaamse kinderlite­ratuur bloeit sinds de zeventiger jaren. Sommige boeken, zoals Titri en Totro van Gerrit Barron, kunnen we al tot de klassieker­s rekenen. Maar ook relatieve nieuwkomer­s, zoals Cobi Pengel, die binnenkort uitkomt met haar tiende boek, doen het goed op de Surinaamse kinderboek­enmarkt. Zaterdag zal de nieuwste kinderboek­enschrijve­r, Audrey Liauw, haar boek Tigri, het katje uit Wakuri presentere­n. De Surinaamse kinderlite­ratuur heeft de afgelopen vijftien jaar een enorme boost gehad van de Stichting Kinderboek­enfestival. Het is dan ook bijzonder jammer dat de stichting dit jaar helaas moest afzien van het festival. Alle kinderen en hun begeleider­s zijn van harte welkom van half drie tot zes uur ’s middags bij het CBBS aan de Swalmbergs­traat nummer 7. De schrijvers­groep ’77 krijgt in ieder geval met dit evenement een kans op internatio­nale exposure, aangezien de foto’s en videootjes van die dag gedeeld zullen worden met de verschille­nde Braziliaan­se Culturele Centra over de wereld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname