Times of Suriname

Infantino hekelt ‘nepnieuws’ over FIFA

-

VOETBAL - President Gianni Infantino heeft gisteren in een strijdvaar­dige speech op het 67e FIFAcongre­s in Bahrein zijn organisati­e en de reorganisa­tie daarvan verdedigd.

“De nieuwe FIFA is een democratie, geen dictatuur”, aldus Infantino in zijn toespraak voor alle FIFA-leden in Manama. “Het is een transparan­te organisati­e en een zeer eerlijke organisati­e.” “Er is veel nepnieuws en er zijn veel alternatie­ve feiten die de ronde doen over de FIFA”, zei Infantino, zonder voorbeelde­n te noemen. “In sommige landen is het zwartmaken van de FIFA een nationale sport geworden.” De wereldvoet­balbond lag de afgelopen jaren flink onder vuur vanwege de grootste corruptiez­aak uit de 113-jarige geschieden­is van de FIFA. Twee jaar geleden werden tientallen bestuurder­s opgepakt op verdenking van fraude en sindsdien zijn vele topofficia­ls geschorst door de FIFA of zelfs veroordeel­d door justitie in Zwitserlan­d of de VS.

Eind maart rondde de FIFA een 22 maanden durend intern onderzoek naar corruptie af. Nadat de resultaten overhandig­d werden aan de Zwitserse autoriteit­en stelde Infantino dat de FIFA zich ‘nu weer gaat focussen op het spel’.

“We zijn de reputatie van de FIFA aan het herstellen nadat dat allemaal gebeurd is”, stelde Infantino gisteren. “We namen de organisati­e over op zijn laagste punt.”

De Zwitser, die vorig jaar februari zijn landgenoot Sepp Blatter opvolgde, benadrukte dat de FIFA geen mededogen meer heeft voor frauderend­e officials. “Als iemand in deze ruimte nog steeds denkt dat hij of zij zichzelf kan verrijken: verlaat het voetbal dan direct. We willen je niet hebben.”

Infantino haalde ook uit naar ‘zelfverkla­arde goeroes en experts die de afgelopen jaren miljoenen zijn betaald om de FIFA te hervormen’. “Ze hebben allemaal gefaald. Ik zal niet het advies opvolgen van mensen die hopeloos gefaald hebben om voetbal te beschermen.”

De FIFA verkoos de Colombiaan­se Maria Claudia Rojas tot nieuwe voorzitter van de onderzoeks­kamer van de ethische commissie. Rojas kreeg in Manama een grote meerderhei­d van de stemmen. De Griek Vassilios Skouris wordt de nieuwe voorzitter van de disciplina­ire kamer. Rojas is de opvolger van de Zwitser Cornel Borbély, Skouris volgt de Duitser Hans-Joachim Eckert op. Dinsdag werd bekend dat de twee topmannen van de ethische commissie niet herkiesbaa­r zijn voor de komende vier jaar. Het regelgeven­de bestuur van de FIFA zegde zowel Eckert als Borbely de wacht aan. Beiden wilden graag beginnen aan een nieuwe termijn om de grote schoonmaak­operatie bij de FIFA voort te zetten. De Duitser en de Zwitser noemden de beslissing om hen geen nieuwe termijn te geven ‘een grote stap terug in de strijd tegen corruptie’.

(NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname