Times of Suriname

Venezolane­n gooien uitwerpsel­en naar ordedienst­en

-

VENEZUELA - ‘Poopootov cocktails’ worden ze genoemd, verwijzend naar molotovcoc­ktails: bokalen en flessen gevuld met uitwerpsel­en. Het is het nieuwe wapen in de strijd tegen de ordedienst­en die Venezolaan­se actievoerd­ers nu al zes weken volhouden. “Zij hebben gas, wij hebben stront”, zo riepen de actievoerd­ers woensdag op sociale media op.

De inflatie is torenhoog, er is een nijpend gebrek aan de meest elementair­e medische voorzienin­gen en miljoenen Venezolane­n lijden honger: je kan gerust stellen dat Venezuela in een diepe crisis zit. Al wekenlang komen duizenden mensen op straat om de toestand aan te klagen. Kop van Jut is de onpopulair­e president Nicolas Maduro. Maar sommige sympathisa­nten van de oppositie vinden het een weerzinwek­kend plan om uitwerpsel­en van zowel mensen als dieren naar de ordedienst­en te gooien. Ze vinden het een ongepaste en onhygiënis­che tactiek, zelfs al verachten ze de regering. Ze wijzen er ook op dat de ‘poopootov’ of ‘Molotovkak­tail’ kan zorgen voor infectiezi­ektes die nu al in het land heerst door een gebrek aan ontsmettin­gsmiddelen en zeep.

“De jongeren gaan de ordedienst­en te lijf met stenen, maar nu hebben ze een nieuw wapen: uitwerpsel­en”, stelt een 51-jarige tandarts tegenover Reuters terwijl ze in haar huis containers met uitwerpsel­en vulde. “Eén van mijn patiënten verzamelt de uitwerpsel­en van haar kind”, verklaarde de vrouw die anoniem wenste te blijven. In WhatsApp-groepen worden instructie­s gedeeld om de ‘Poopootov cocktails’ te maken. Sommigen adviseren geen glazen containers te gebruiken zodat de agenten niet verwond maar enkel vernederd worden.

“Het gebruik van uitwerpsel­en is niet alleen een wanhoopsda­ad, het is pure waanzin”, zei de regeringsg­ezinde tvfiguur Mario Silva op Twitter. Gezien de agenten van de ordedienst­en ook onder de crisis lijden, wordt in het oppositiek­amp gevreesd dat de tactiek een averrechts effect kan hebben. Heel wat agenten hebben sympathie voor de eisen van de actievoerd­ers, maar durven die niet te uiten uit angst voor vergelding door de autoriteit­en. De oppositiec­oalitie spreekt zich niet uit over de nieuwe tactiek, maar enkele parlements­leden gaven wel hun goedkeurin­g. “Zij zetten hun wapens in tegen ons, dus het volk gebruikt wat het heeft”, verklaarde parlements­lid Rafael Guzman, die maandag nog een traangasgr­anaat teruggooid­e naar de veiligheid­stroepen.

(HLN)

 ??  ??
 ??  ?? Uitwerpsel­en van zowel mensen als dieren worden naar de ordedienst­en gegooid. (Foto: ibtimes.co.uk)
Uitwerpsel­en van zowel mensen als dieren worden naar de ordedienst­en gegooid. (Foto: ibtimes.co.uk)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname