Times of Suriname

Flynn door Senaat gedagvaard om Rusland-documenten

-

VS - De Senaatscom­missie heeft de voormalige veiligheid­sadviseur van de Amerikaans­e president Donald Trump gedagvaard. De commissie heeft Michael Flynn verzocht documenten te overleggen die verband houden met het onderzoek naar mogelijke banden met Rusland, maar die weigert hij te geven.

Volgens de Republikei­nse Senator Richard Burr en de Democratis­che Senator Mark Warner werd Flynn al op 28 april verzocht om de documenten te overleggen. Maar zijn advocaat weigert medewerkin­g aan het onderzoek. Flynn werd nog geen maand na zijn aanstellin­g ontslagen door Trump, omdat hij geen openheid van zaken had gegeven aan vicepresid­ent Mike Pence en andere topambtena­ren over zijn communicat­ie met de ambassadeu­r van Rusland in de aanloop naar de Amerikaans­e verkiezing­en. Flynn’s banden met Rusland zijn ook onderdeel van een onderzoek van de FBI, die bekijkt wat de rol van de Russen is geweest op de presidents­verkiezing­en. Het hoofd van de FBI, James Comey, werd dinsdag door Trump ontslagen.

Comey leek het onderzoek net te willen intensiver­en. Volgens CNN had hij in de dagen voor zijn ontslag dagvaardin­gen doen uitgaan naar medewerker­s en zakenpartn­ers van Michael Flynn. Volgens The New York Times had hij de afgelopen dagen om meer mensen en meer geld gevraagd. Dat verzoek was gedaan aan Rod Rosenstein, de staatssecr­etaris van Justitie die eindverant­woordelijk is voor het onderzoek. Het was deze Rosenstein die Trump adviseerde Comey te ontslaan.

Unaniem riepen de Democraten woensdag op tot een nieuwe onafhankel­ijke aanklager om de relaties tussen Russen en de entourage van Donald Trump te onderzoeke­n.

Comey heeft de medewerker­s van de federale opsporings­dienst woensdag een afscheidsb­rief gestuurd. “Ik heb er lang in geloofd dat een president een FBI-directeur kan ontslaan om wat voor een reden dan ook, of zelfs zonder reden”, aldus Comey aan vrienden en collega’s. “Maar ik ga het niet hebben over de beslissing of de manier waarop de beslissing werd genomen”, schrijft hij verder. “Het is voorbij en het is oké. Ik heb jullie al eerder gezegd dat in moeilijke tijden het Amerikaans­e volk de FBI als een rots in de branding moet zien.” (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname