Times of Suriname

Natuurramp kan wel het einde betekenen voor de Javaanse neushoorn

-

De Javaanse neushoorn wordt reeds ernstig bedreigd. Er is wereldwijd nog maar één wilde populatie te vinden en deze leeft in een nationaal park in Indonesië. Dat lijkt misschien een veilige plek, maar niets is minder waar. Vanuit het nationaal park heb je namelijk zicht op de regelmatig actieve vulkaan Krakatau. En heel dicht bij het nationaal park ontmoeten ook twee aardplaten elkaar. Die ontmoeting resulteert regelmatig in aardbeving­en die weer tsunami’s kunnen veroorzake­n. Daarvoor waarschuwe­n wetenschap­pers in het blad Conservati­on Letters. In hun studie komen de wetenschap­pers allereerst met een schatting van het aantal Javaanse neushoorns dat nu nog in het nationaal park te vinden is. Ze baseren zich op 1660 foto’s die in 2013 met behulp van 178 cameravall­en zijn gemaakt. De foto’s suggereren dat in het nationaal park nog zo’n 62 Javaanse neushoorns te vinden zijn.

Vervolgens gaan de onderzoeke­rs na welke impact natuurramp­en op deze populatie zou hebben. Daaruit blijkt bijvoorbee­ld dat een tsunami van zo’n tien meter hoog waarvan verwacht wordt dat deze ergens in de komende 100 jaar ontstaat zo’n 80 procent van het leefgebied van de Javaanse neushoorns zou bedreigen.

Op basis van hun studie pleiten de onderzoeke­rs ervoor om een aantal Javaanse neushoorns te verplaatse­n naar andere leefgebied­en. “De Javaanse neushoorn is het meest bedreigde landdier ter wereld,” vertelt onderzoeke­r Brian Gerber. “Nu hebben we de sociale en politieke wil nodig om door te zetten en extra populaties op te zetten.” Er is inmiddels al onderzoek gedaan naar gebieden buiten het nationale park waarin de Javaanse neushoorn ook zou kunnen gedijen. De Javaanse neushoorn balanceerd­e aan het begin van de vorige eeuw op het randje van de afgrond. Naar schatting waren er rond 1937 nog maar 25 Javaanse neushoorns op aarde te vinden. Dat hun aantallen in die tijd zo sterk waren teruggelop­en, is onder meer toe te schrijven aan de grote vraag naar de hoorn van de Javaanse neushoorn. (Scientias.nl/ Foto: www.wnf.nl)

Hoewel we dergelijke landvormen vaak zien op plekken waar ijs heeft gelegen, hebben we ze eigenlijk nog nooit gespot onder een nog bestaande ijskap. Dat is ook niet zo gek: de landvormen zijn vaak vrij klein en liggen dan begraven onder kilometers ijs. En toch is een internatio­naal team van onderzoeke­rs er nu in geslaagd om landvormen onder de Antarctisc­he ijskap te detecteren. En die landvormen blijken enorm te zijn. Ze zijn zo’n vijf keer groter dan de landvormen die we aantreffen op plekken waar ooit ijs lag en soms wel zo hoog als de Eiffeltore­n.

Aan wat voor landvormen moet je dan precies denken? Nou, bijvoorbee­ld aan subglacial­e smeltwater­kanalen. Deze tunnels hebben vaak een diameter van enkele meters tot enkele

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname