Times of Suriname

Winst Moller Maersk stabiel

-

KOPENHAGEN - A.P. Møller-Maersk Group heeft in het eerste kwartaal van 2017 een stabiele winst en hogere omzet gerealisee­rd. Dit maakte de Deense containerr­ederij gisteren bekend. Het onderligge­nde resultaat kwam over het afgelopen kwartaal uit op 201 miljoen dollar. Het betreft een lichte daling ten opzichte van de 214 miljoen dollar die het containerb­edrijf in dezelfde periode een jaar eerder omzette.

Møller-Maersk zag de nettowinst conform eigen verwachtin­g licht stijgen van 224 miljoen naar 253 miljoen euro. Vooral Maersk Oil droeg bij aan de hogere winst, vanwege de hogere olieprijze­n en de lagere operatione­le kosten. In alle andere divisies van MøllerMaer­sk stonden de resultaten evenwel onder druk. Vooral de overcapaci­teit in de boorindust­rie, zorgde voor een winstdalin­g van 175 miljoen dollar bij Maersk Drilling. Ondanks gestegen vrachttari­even rapporteer­de Maersk Line bovendien een daling van 112 miljoen euro, door hogere bunkerkost­en. De omzet steeg met 5 procent naar 9,0 miljard dollar. Het was de eerste keer dat de omzet op jaarbasis groeide sinds het derde kwartaal van 2014. Het rendement op investerin­gen was conform eigen verwachtin­g 3,5 procent, terwijl de vrije kasstroom negatief was.

De containerr­ederij verwacht in 2017 dat de onderligge­nde winst zal stijgen ten opzichte van 2016. Hierbij tekenen de Denen wel aan dat de resultaten gevoelig zijn voor schommelin­gen in olieprijze­n en de tarieven voor containerv­ervoer. Die laatste laten een geleidelij­ke verbeterin­g zien. A.P. Møller-Maersk Group verwacht dit jaar tussen de 5,5 miljard en 6,5 miljard dollar te investeren. In 2016 bedroegen de investerin­gen nog 5,0 miljard dollar.

(Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname