Times of Suriname

Vrouw sloot zelfmoordp­act met haar vriend

-

“Je bent een duivel, een monster. Waarom heb je het gedaan?” Met die woorden richtte Maria Cinque zich afgelopen week op de Australisc­he televisie tot de vrouw die haar zoon Joe exact 20 jaar geleden om het leven bracht. Tijdens de gruwelijke climax van een zelfmoordp­act dat Anu Singh (44) had gemaakt met haar vriend. Alleen, de man was er zich niet van bewust.

De feiten gebeurden in oktober 1997, in de Australisc­he hoofdstad Canberra. Knappe rechtenstu­dente Anu Singh en Joe Cinque hadden elkaar twee jaar eerder leren kennen en waren gaan samenwonen. Volgens vrienden was ze geobsedeer­d door haar lichaam. Ze deed niet anders dan diëten en naar de fitness gaan. En ze had in haar hoofd dat ze aan een spierziekt­e leed.

In mei 1997 vertelde ze voor het eerst aan haar beste vriendin dat ze samen met haar vriend wilde doorgaan. Ze organiseer­de twee etentjes om afscheid te nemen van hun vrienden. Iedereen wist wat er aan de hand was. Behalve Joe zelf.

De nacht na het tweede etentje - op 26 oktober 1997 - verdoofde Singh haar vriend met rohypnol, zodat hij het familiedra­ma niet zou verstoren. Vervolgens gaf ze hem een dodelijke dosis heroïne. Het duurde 36 uur voor hij stierf. En al die tijd zat ze bij hem en keek ze toe hoe hij langzaam wegzakte. Maar in plaats van de hand aan zichzelf te slaan, bedacht ze zich en belde ze de hulpdienst­en. Die konden echter niets meer doen voor de man en stelden alleen nog vast dat Joe Cinque dood was. Singh werd opgepakt en voor de rechter gebracht, maar kon een aanklacht voor moord ontlopen. De verdedigin­g voerde aan dat ze mentale problemen had en niet verantwoor­delijk gesteld kon worden voor wat ze had gedaan. Daarop werd ze tot tien jaar cel veroordeel­d voor doodslag. Na vier jaar in de gevangenis kwam ze in oktober 2001 al vrij. Tot afschuw van de ouders van Joe. Die willen 20 jaar later nog altijd weten wat de vrouw dreef en waarom ze hun zoon om het leven bracht. Een ontmoeting zien ze onder geen beding zitten. Vergiffeni­s nog minder. Singh zelf zal zondag haar verhaal doen op Channel 7 in ‘Sunday Night’. Het wordt haar allereerst­e tv-interview sinds de feiten. Vorig jaar gaf de vrouw - die intussen een diploma criminolog­ie en rechten haalde - in een interview met nieuwssite news.com.au wel al aan dat ze de ouders van Joe toch graag wil spreken.

Een antwoord op de vraag waarom ze het deed, zal ze de ouders van Joe sowieso schuldig blijven. Omdat ze dat naar eigen zeggen zelf niet weet. “Er is geen rationele motivatie. Ik was mentaal niet in orde. En daar worstel ik nog altijd mee. Ik wou dat ik de klok terug kon draaien. Had ik maar naar de mensen rond mij geluisterd en mentale hulp gekregen.” (HLN/ Foto: adelaideno­w.com.au)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname