Times of Suriname

Xi benadrukt vrede en welvaart bij opening Belt and Road forum

-

BEIJING - Xi Jingping, president van China, zei gistermorg­en bij de opening van het Belt and Road forum (BRF) dat de focus van het forum gestoeld moet zijn op vijf leidende principes. “Het gaat om vrede, voorspoed, openstelli­ng, innovatie en het verbinden van verschille­nde beschaving­en”, zei het Chinese staatshoof­d bij het tweedaagse forum voor internatio­nale samenwerki­ng.

Volgens de Chinese regeringsl­eider is het BRF de vernieuwde versie van de oude Zijdehande­lsroute van zijn land. Hij nam in 2013 het initiatief om de oude Zijdehande­lsroute te vernieuwen. Xi zegt dat de oude Zijdehande­lsroute bloeide in tijden van vrede, maar verloor zijn kracht in tijden van oorlog. Hij meent daarom dat de nieuwe BRF een vreedzame en stabiele omgeving vereist om te kunnen floreren.

Het staatshoof­d legt uit dat het voornaamst­e doel van het BRF is om de wereldecon­omie een boost te geven via win-win-relaties voor de landen die deze handelsint­egratie aangaan. Het gaat hierbij om landen van de continente­n: Afrika, Europa en Azië. Xi zegt daarom alle inspanning­en van de partnerlan­den te verwelkome­n om daadwerkel­ijk een open economie te ontwikkele­n. De handelsint­egratie die China met de landen uit de drie continente­n wil ontwikkele­n, zal gaan via land, lucht en zee. Behalve economisch­e integratie gelooft de Chinese president dat deze vorm van samenwerki­ng ook de culturele betrekking­en tussen partnerlan­den kan bevorderen.

Nadat het Chinese staatshoof­d zijn openingspe­ech had gegeven, zat hij ook diverse rondetafel­conferenti­es met buitenland­se staatshoof­den en regeringsv­ertegenwoo­rdigers voor. Uit al deze bespreking­en moeten resultaten rollen die uiteindeli­jk in een goede en vlotte BRF moeten resulteren. Aan het BRF doen onder anderen meer dan 28 staatshoof­den, regeringsv­ertegenwoo­rdigers en 87 ministers mee. Het thema van deze internatio­nale vergaderin­g is: het Versterken van internatio­nale samenwerki­ng en bouwen aan het BRF voor de win-win-ontwikkeli­ng. Vandaag wordt het forum afgesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname