Times of Suriname

Thema politieke manifestat­ie oppositie achterhaal­d

-

PARAMARIBO - Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft geen hoge verwachtin­gen van de politieke manifestat­ie die oppositiep­artijen en andere antiregeri­ngsbewegin­gen gepland hebben voor 20 mei. Volgens de bewindsman zijn er al stappen gezet om verbeterin­g te brengen in het herstel van de economie. Hij heeft het onder andere over stabilisat­ie van de wisselkoer­s en terugdring­ing van de inflatie.

“We hebben geen glazenbol”, zegt de bewindsman over het niveau waarop de koers teruggebra­cht zal worden. “We werken nu aan een stabiele wisselkoer­s en je zult merken dat de afgelopen maanden dat al het geval is. Daarna kan het proces van daling beginnen.”

Om de economie weer in rustig vaarwater te brengen, en daarmee ook stabilisat­ie van de wisselkoer­s, is beteugelin­g van de inflatie essentieel. Volgens de bewindsman wordt er momenteel hard daaraan getrokken. Tegen het einde van dit jaar zullen er duidelijke zichtbare verbeterin­gen te merken zijn. De geplande politieke demonstrat­ies ziet hij daarom als pogingen om de inspanning­en die door de regering worden gepleegd, te overschadu­wen en tegen te werken. “Ik maak mij helemaal niet druk over de protesten. Die hebben ook geen kans van slagen. Ik richt mij op het zware werk dat er gedaan moet worden en maak mij niet druk met mensen die voor stemming willen zorgen.”

De crisis waarin het land zit, heeft volgens Hoefdraad juist druk op de regering gezet om een aantal maatregele­n te treffen die sinds de onafhankel­ijkheid van Suriname zijn uitgebleve­n. “Wij zijn nu met de gevolgen daarvan geconfront­eerd en zullen ervoor zorgen dat deze dingen ons nooit meer overkomen”, zegt de bewindsman verwijzend naar de zwaar teruggeval­len staatsinko­msten uit de mineralens­ector.

Een van de wapenfeite­n die de regering heeft neergezet, is het Spaar- en Stabilisat­iefonds. Dit appeltje voor de dorst is bij wet goedgekeur­d en zal in 2018 een feit zijn. Protesten van antiregeri­ngsbewegin­gen ziet hij dus als misplaatst. “Ook al zou deze regering aftreden en zij aan de macht komen, zouden zij ook precies deze maatregele­n moeten treffen.”

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname