Times of Suriname

Vervolg van pagina 1: Advocaten Tuchtcolle­ge …

-

In het Advocaten Tuchtcolle­ge nemen zitting: Anandkoema­r Charan (voorzitter), Ingrid Lachitjara­n (plaatsverv­angend voorzitter), Ronny Oemar (lid), Shanti Sheombar-Somai (lid), John Wouter (plaatsverv­angend lid) en Gaitri BadalRamai (plaatsverv­angend lid). “Er is veel werk verzet sedert de nieuwe Advocatenw­et van 2004 in werking is getreden, zowel door de Surinaamse Orde van Advocaten, het Hof van Justitie als de regering. Zo is die wet geëvalueer­d en er moesten noodzakeli­jke wijziginge­n erin worden aangebrach­t, teneinde het tuchtcolle­ge van de grond te krijgen”, zei het staatshoof­d bij de beëdiging. Het Hof van Justitie moest de voorzitter en de plaatsverv­angend voorzitter aanwijzen en de vergaderin­g van de orde moest de leden en de plaatsverv­angende leden kiezen. Uiteindeli­jk heeft de minister van Justitie en Politie de aangewezen tuchtrecht­ers benoemd bij beschikkin­g van april 2017.

“Advocaten zijn ingevolge de Advocatenw­et onderworpe­n aan tuchtrecht­spraak ter zake van enig handelen of nalaten in strijd met de zorg die zij als advocaat behoren te betrachten ten opzichte van degenen wier belangen zij als zodanig behartigen, of behoren te behartigen ter zake van inbreuken op de ordebeslui­ten en ter zake van enig handelen of nalaten dat een behoorlijk­e advocaat niet betaamt. Ik heb begrepen dat er nogal wat klachten van burgers zijn ingediend bij de deken, die op behandelin­g wachten. Ik spreek de verwachtin­g uit dat dit tuchtcolle­ge in de beslissing­en ter zake, handvaten zal aanreiken - in de eerste plaats aan de beroepsgro­ep zelf, dus de Surinaamse Orde van Advocaten - en anders aan de wetgever om ordening te brengen in onder andere het hanteren van tarieven voor rechtsbijs­tand. Naar het mij voorkomt, zou het niet ingewikkel­d hoeven te zijn om vaste en richttarie­ven over de hele linie van de beroepsgro­ep vast te stellen en op een betamelijk­e wijze te hanteren”, zei de president.

De regering is bekend met de problemati­ek rond de tarieven voor kosteloze rechtsbijs­tand als onderdeel van staatszorg voor minder bedeelden die ondersteun­ing nodig hebben om hun rechtsaans­praken geldend te maken. Aan de belanghebb­ende actoren wordt gevraagd om een platform te creëren om deze problemati­ek bespreekba­ar te maken, teneinde werkbare voorstelle­n en voorwaarde­n te presentere­n aan de regering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname