Times of Suriname

Drinkwater­probleem Lawagebied baart zorgen

-

PARAMARIBO – De bewoners van het Lawagebied, voorbij Stoelmanse­iland en Maripasoel­a, kampen met een drinkwater­probleem. Door vervuiling van het rivierwate­r heeft het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG) het drinken van het rivierwate­r afgeraden. Volgens Wesley Rozenhout, voorzitter Platform Binnenland­se Ondernemer­s, zijn de bewoners vanwege gebrek aan schoon drinkwater genoodzaak­t het rivierwate­r te drinken met alle gevolgen van dien.

De binnenland­bewoners hebben van oudsher rivierwate­r gedronken. Tegenwoord­ig moeten de bewoners alternatie­ven zoeken om dit te compensere­n. “Wij zijn nog niet aangeslote­n op een waterleidi­ngnet om aan veilig drinkwater te komen.” Rozenhout geeft verder aan dat de federatie van kleinschal­ige gouddelver­s mogelijkhe­den zoekt om dit probleem op te lossen. Er is veel bedrijvigh­eid in dit gebied, waardoor er ook veel vuil ontstaat. De voorzitter geeft verder aan dat illegale Braziliane­n een eigen begraafpla­ats hebben aangelegd, dicht bij de rivier. “Door misverstan­den onderling maken de Braziliane­n elkaar af en zij begraven hun lijken zonder rekening te houden met de plaatselij­ke bewoners.” Bij hoogwater loopt zo een illegale begraafpla­ats onder water, waardoor er nu behalve consumptie­vuil en kwik, ook rottende menselijke resten in het water terechtkom­en.

Rozenhout hoopt dat dit probleem, dat al jaren speelt, zo gauw mogelijk wordt opgelost. Een overheidsd­elegatie gaat deze maand naar het gebied. GP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname