Times of Suriname

St Vincentius Ziekenhuis ontvangt nieuwe medische apparatuur

-

PARAMARIBO - Het St. Vincentius Ziekenhuis heeft twee nieuwe medische apparaten ontvangen. De overdracht vond gisteren plaats. Het gaat om een echoappara­at voor de afdeling Radiologie en een bloedcel analyser voor het laboratori­um.

De investerin­g heeft ruim USD 165.000 gekost en is gefinancie­rd door een lokale ondernemer. Het St. Vincentius Ziekenhuis beschikt op zich niet over de nodige middelen en was daarom niet in staat dit zelf te kunnen financiere­n. De lening zal in termijnen afgelost worden. Met de komst van het state-of-the-art echotoeste­l was radioloog John Tjong A Lieng totaal in de wolken. Volgens hem is dit een hypermoder­n apparaat dat wereldwijd tot de top behoort. Hiermee kan met behulp van speciale transducer­s buik-, spier-, bloedvaten- en borstonder­zoek gedaan worden. Bij de borstonder­zoekingen kunnen hierdoor ook eerder tekens van borstkanke­r opgespoord worden. Ook heeft het apparaat een kindertran­sducer, die gunstig is bij het onderzoeke­n van prematuurt­jes en baby’s. Het apparaat geeft haarscherp­e beelden, wat een nauwkeurig­e diagnostie­k vergemakke­lijkt. Volgens de labmanager van het ziekenhuis, Natasia Craig, is de bloedcel analyser de basis van het laboratori­um. Het apparaat kan elektronis­che bloedcelle­n tellen en classifice­ren op basis van hun grootte en structuur. Op een snelle en accurate wijze kan nu een uitgebreid bloedbeeld van de patiënt worden bepaald. De onderzoeki­ngen die door het laboratori­um en de afdeling Radiologie worden uitgevoerd zijn essentieel voor het verlenen van goede medische zorg en resultaten aan de patiënten. Daarom is het van belang dat de apparatuur van deze afdelingen modern is. De komst van de medische apparatuur was ook een zeer heugelijk moment voor algemeen directeur Manodj Hindori. Hij gaf ook de link aan met de actuele discussie over tarieven voor medische zorg. Volgens hem moeten de tarieven op zodanige wijze berekend worden om dergelijke investerin­gen mogelijk te kunnen maken. Als de tarieven buiten het budget zijn, gaat de apparatuur eraan met het gevolg dat de zorg niet meer verleend kan worden.

Ook Humphrey Schurman van de raad van toezicht van het St. Vincentius Ziekenhuis was zeer onder de indruk van de investerin­g. Hij is van mening dat bij het beoefenen van dit vak de nodige vakapparat­uur ter beschikkin­g moet zijn. Namens het ziekenhuis wordt grote dank betuigd aan de financier, die deze investerin­gen mogelijk heeft gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname