Times of Suriname

Suriname krijgt technische assistenti­e van Brazilië bij aanpak kinderarbe­id

-

PARAMARIBO - De Surinaamse overheid houdt vandaag een seminar met als thema: ‘School- to-Work transition for the Eliminatio­n of Child labor: A review of experience and good practices in the Brazilian Apprentice­ship System.’ Dit meldt de afdeling Voorlichti­ng van het Ministerie van Arbeid in een persberich­t.

Op dit seminar zal de focus worden gelegd op het succes dat Brazilië heeft geboekt om kinderarbe­id onder controle te krijgen. Het land heeft door specifieke begeleidin­gsprogramm­a’s en regelgevin­g grip kunnen krijgen op kinderen en adolescent­en die de school wensten te verlaten om te gaan werken. Dat geldt ook voor drop-outs die na hun leerplicht begeleid zijn naar de arbeidsmar­kt. Nu staat deze aanpak model voor landen in de Caribische regio. In dit verband zal een Braziliaan­se overheidsd­elegatie, in samenwerki­ng met de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie (ILO), haar ervaring delen in Suriname met personen uit zowel het arbeids- als onderwijsv­eld.

Het seminar vloeit voort uit het Regionaal Initiatief gericht op het ‘Tegengaan van Kinderarbe­id in Latijns Amerika en het Caribisch Gebied’. Het Regionaal Initiatief is een platform dat in 2014 is opgericht. Het bestaat uit 27 landen van LatijnsAme­rika en het Caribisch Gebied, die samenwerke­n met de bedoeling kinderarbe­id in hun landen versneld te reduceren. Ondanks dat deze landen van 1995 tot 2012 gezamenlij­k meer dan 7 miljoen kinderen hebben kunnen onttrekken van kinderarbe­id, blijft dit probleem veel aandacht vergen. De landen staan nu voor de uitdaging om in het kader van de Duurzame Ontwikkeli­ngsdoelen van de Verenigde Naties, in 2025 een einde te maken aan kinderarbe­id. Het platform van het Regionaal Initiatief is bedoeld om zich hiervoor sterk te maken.

Intussen heeft De Nationale Assemblee goedkeurin­g gegeven voor het toetreden van het ILO-verdrag 138, dat betrekking heeft op arbeidsmin­imumleefti­jden. De afgelopen week heeft minister Soewarto Moestadja van Arbeid een conceptwet gericht op het tegengaan van kinderarbe­id voor commentaar aangeboden aan het Arbeidsadv­iescollege (AAC). Dit ontwerp zal dienen als vernieuwin­g van de bepalingen met betrekking tot het verbod op kinderarbe­id, zoals opgenomen in de Arbeidswet van 1963. In het ontwerp zijn onder andere opgenomen: de nieuwe arbeidsmin­imumleefti­jd van 16 jaar, regelgevin­g gericht op vakantiewe­rk en stagewerk.

Brazilië en de ILO zijn sinds de proclamati­e van het Regionaal Initiatief een samenwerki­ngsverband aangegaan om vooral de Caribische landen technisch te ondersteun­en.

Twee jaar geleden hebben de landen van de regio op een conferenti­e in Brazilië van gedachten gewisseld hoe kinderarbe­id versneld teruggedro­ngen kan worden. Bij die gelegenhei­d is gebleken dat Brazilië goede en langdurige ervaringen heeft op de gebieden van: reductie van kinderarbe­id, jeugdwerkl­oosheid en begeleidin­g van jongeren van school naar arbeidsmar­kt. Toen werd afgesproke­n dat Brazilië op deze specifieke gebieden zijn ervaringen zou delen met de landen in de regio. Daarbij zal worden nagegaan hoe het land technische ondersteun­ing kan bieden ter versterkin­g van de capaciteit van de Caribische landen. Dit is de reden waarom experts uit Brazilië en deskundige­n van de ILO de afgelopen dagen een bezoek hebben gebracht aan verschille­nde landen in de regio, om hun ervaring te delen en om na te gaan hoe technische ondersteun­ing kan worden geboden. Zondag arriveren zij vanuit Guyana in Suriname.

Suriname gaat ervan uit dat het wiel niet opnieuw hoeft te worden uitgevonde­n en staat daarom open om te leren van Brazilië. De verkregen inzichten kunnen een bijdrage leveren aan het beleid van het ministerie gericht tegen kinderarbe­id. Het ministerie is nu bezig om de minimumlee­ftijd voor het verrichten van arbeid vast te stellen op 16 in plaats van 14 jaar. Tegelijker­tijd zal het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de leerplicht­ige leeftijd van 12 jaar aanpassen aan de arbeidsmin­imumleefti­jd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname