Times of Suriname

Peiling: betrek PvdA bij kabinetsfo­rmatie

-

AMSTERDAM - Als de formatiepo­ging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks op niets uitdraait, is het een goed idee om de PvdA erbij te betrekken. Dat vindt twee derde van de aanhang van de PvdA (65 procent) en de VVD (64 procent).

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De CDA-achterban (32 procent) ziet minder graag dat de PvdA aanschuift aan de formatieta­fel. Ook de PvdA’ers zelf staan niet te trappelen. Na de verkiezing­snederlaag laten ze het initiatief graag over aan andere partijen.

In de twee maanden sinds de Tweede Kamerverki­ezingen zijn er volgens De Hond nauwelijks verschuivi­ngen geweest in de peilingen. “Het Nederlands­e electoraat staat, net zoals de politiek blijkbaar zelf, volledig in de pauzestand.” Hij verwacht dat daar pas veranderin­g in komt wanneer er duidelijkh­eid is over de kabinetsfo­rmatie.

Vooral de standpunte­n van VVD en GroenLinks liggen ver uit elkaar. “Eigenlijk is het zelfs ondenkbaar dat er een kabinet komt waar zowel VVD als GroenLinks in zit, vindt 56 procent van de CDAkiezers en 52 procent van de VVD-aanhang.” Kiezers van D66 staan volgens De Hond het meest positief (78 procent) tegenover de vorming van een kabinet van hun partij met VVD, CDA, GroenLinks. CDA-stemmers het minst (33 procent).

Bijna de helft van de ondervraag­den (46 procent) denkt dat de formatiepo­ging gaat mislukken. Vooral onder de 50PLUS-aanhang (71 procent) en PVV-stemmers (79 procent) is die verwachtin­g groot. Bij kiezers van D66 (10 procent) en GroenLinks (21 procent) is dat percentage het laagst. Zij lijken dus alle vertrouwen te hebben in een goede afloop. (De Telegraaf/ Foto:telegraaf.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname