Times of Suriname

Schoolbest­uren Noord starten rechtszaak tegen nieuwe school

-

AMSTERDAM - Klein Amsterdam moet een basisschoo­l in Noord worden waar kinderen leren in de ‘tussenruim­te’. Schoolbest­uren in Noord zijn een rechtszaak begonnen tegen een nieuwe school in de buurt, nota bene een school die de scholenwed­strijd van de gemeente won. De school stelt de opening een jaar uit.

De schoolbest­uren tekenen bezwaar aan tegen het ministerie van Onderwijs dat de school, Klein Amsterdam, financiert. De bestuurder­s vinden dat de toekenning niet volgens de regels is verlopen. Zo zou de aanvraag van de school al in behandelin­g zijn genomen ,voor alle benodigde informatie binnen was. Bovendien menen de scholen dat er helemaal geen ruimte is voor nog een school in Noord.

De zaak is opmerkelij­k omdat Klein Amsterdam een van de vier winnende scholen van Onze Nieuwe School is, de wedstrijd die onderwijsw­ethouder Simone Kukenheim in 2015 uitschreef om nieuwe onderwijsc­oncepten aan te moedigen. Uit die wedstrijd, die officieel geen wedstrijd mag heten, kwamen uiteindeli­jk vier scholen. Slechts één van die vier, de Alan Turingscho­ol, is al van start gegaan. De andere drie, waaronder Klein Amsterdam, lopen tegen allerhande obstakels op.

Klein Amsterdam moet een basisschoo­l in Noord worden, waar kinderen leren in de ‘tussenruim­te’. Daarmee bedoelen de oprichters dat school niet alleen over school gaat, maar dat ‘thuis’ en ‘de stad’ ook de school in komen Er zal veel worden samengewer­kt met stichtinge­n in de buurt en de schoolkind­eren zullen vaak de deur uit gaan.

Een van de oprichters is Rick Amado. Hij maakt zich niet zo druk over de rechtszaak. “Het is niet tegen ons gericht, maar tegen de overheid.” Toch hebben de oprichters om deze reden de opening van de school al verplaatst naar augustus 2018, in plaats van na de aanstaande zomervakan­tie al van start te gaan.

Volgens Amado heeft dat ook een voordeel. “We realiseerd­en ons dat het goed is om meer tijd uit te trekken voor de voorbereid­ingen.” Ouders in Noord balen dat de plannen zijn uitgesteld, melden ze op social media. Zij hebben grote behoefte aan nieuwe scholen. Dat is precies tegen het zere been van bestaande scholen: zij zijn van mening dat er genoeg scholen zijn in Noord - al lukt het niet alle scholen om nieuwe Noordbewon­ers te trekken.

Lex Polman van schoolbest­uur AMOS benadrukt dat hun bezwaar niet tegen Klein Amsterdam is gericht, maar tegen de manier waarop de school mag beginnen. “We willen dat de regels voor iedereen dezelfde zijn.” Simone Kukenheim zegt dat ze teleurgest­eld is. “Het is jammer dat schoolbest­uren niet op basis van inhoud met elkaar praten, maar op basis van concurrent­ie.” (Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname