Times of Suriname

Noord-Korea vuurt ‘nieuw soort’ raket af

-

NOORD KOREA - Noord-Korea heeft in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) opnieuw een raketproef uitgevoerd. De raket zou zijn afgevuurd vanuit de buurt van Kusong in de provincie Pyongan vlak voor zonsopgang, meldt het Amerikaans­e leger. Volgens de Japanse minister van Defensie bereikte de raket een hoogte van 2000 kilometer. Dat zou betekenen dat het om een nieuw soort raket gaat, meldt persbureau Een ballistisc­he raket (ICBM) bereikt normaal gesproken een maximale hoogte van zo een 1200 kilometer.

Het projectiel werd vanuit de stad Kusong gelanceerd, in het noordweste­n van het land, en kwam een half uur na de lancering terecht in de Japanse Zee. De Verenigde Staten zoeken uit om wat voor type raket het precies gaat. Het is al zeker de tiende raketlance­ring van Noord-Korea sinds het aantreden van de Amerikaans­e president Trump, ondanks de talrijke sancties die al tegen het regime werden opgelegd vanwege zijn ballistisc­he en nucleaire programma. Vrijwel alle raketproev­en mislukten

Reuters.

tot nu toe.

Moon Jae In, de onlangs verkozen nieuwe president van Zuid-Korea, heeft de lancering met klem veroordeel­d. Hij spreekt van een ‘gevaarlijk­e provocatie’, zo meldt het Zuid-Koreaanse persagents­chap Yonhap. De laatste lancering dateert van 29 april, toen een ballistisc­he raket kort na de lancering ontplofte. Daarnaast heeft Noord-Korea al vijf nucleaire tests uitgevoerd, waarvan twee vorig jaar.

(De Volkskrant/Foto: volkskrant.nl)

 ??  ?? De Noord-Koreaanse leider Kim Kim Jong-Un.
De Noord-Koreaanse leider Kim Kim Jong-Un.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname