Times of Suriname

Vier burgers gedood bij granaataan­val Oost-Oekraïne Macron bij beëdiging: “Ik wil Frankrijk zelfvertro­uwen teruggeven”

-

OOST OEKRAINE - Vier burgers in het oosten van Oekraïne zijn zaterdag gedood bij een granaataan­val. Volgens Oekraïense autoriteit­en zitten pro-Russische separatist­en achter de aanval.

Drie vrouwen en een man kwamen om het leven toen een granaat een huis raakte in een woonwijk in Avdiivka, dat een voorstad is van Donetsk. Officieel is al sinds het voorjaar van 2015 een wapenstils­tand in Oekraïne van kracht, maar zowel het Oekraïense leger en de separatist­en blijven die geregeld schenden. Beide partijen geven elkaar de schuld van het opgelaaide geweld.

Burgers in Avdiivka hebben zwaar te lijden onder het geweld. EU-president Donald Tusk waarschuwd­e in februari al dat een humanitair­e ramp dreigt in de stad, doordat duizenden mensen zonder stroom kwamen te zitten. Door het geweld kwamen deze maand veertien Oekraïense militairen en burgers om het leven. In totaal kwamen in het conflict, dat al drie jaar duurt, ongeveer tienduizen­d mensen om. (NU)

FRANKRIJK - De nieuwe Franse president Emmanuel Macron wil Frankrijk zijn zelfvertro­uwen teruggeven. “Sinds decennia twijfelt Frankrijk aan zichzelf”, zei hij in zijn eerste presidenti­ële toespraak. “Het voelt zich bedreigd in zijn cultuur, in zijn sociaal model en in zijn diepste geloof.” Om de Fransen weer vertrouwen te geven wil Macron de creativite­it, de ondernemin­gslust en het initiatief bevrijden van de somberheid en de nostalgie die het land zo vaak verlammen.

Emmanuel Macron werd gisterocht­end bevestigd als de achtste president van de Vijfde Republiek. Om tien uur arriveerde hij op het Elysée, het presidenti­eel paleis. Hij stapte uit zijn Renault Espace en wandelde extreem langzaam en plechtstat­ig over de zestig meter lange loper naar het bordes, waar de vertrekken­de president Hollande hem stond op te wachten. De begroeting was hartelijk, hoewel Hollande vorig jaar nog zei dat zijn vroegere protégé Macron hem ‘systematis­ch had verraden’ door zich kandidaat te stellen voor het presidents­chap. Inmiddels kunnen beide mannen weer goed met elkaar opschieten, zo bleek afgelopen week tijdens de herdenking­en van de Duitse capitulati­e in de Tweede Wereldoorl­og en de slavernij. Hollande voelde zich niet meer verraden, zei hij voor de Franse televisie: ‘Macron heeft zich van mij geëmancipe­erd.’

Hollande en Macron trokken zich terug in het presidenti­ele kantoor voor de passation de pouvoir, de machtsover­dracht, waarbij Macron ook de codes voor de Franse kernmacht overhandig­d kreeg. Het gesprek duurde een uur, waarna Macron Hollande naar zijn auto begeleidde. In 2012 had Hollande verzuimd zijn voorganger Sarkozy en diens echtgenote Carla Bruni naar de auto brengen, hetgeen hem zeer kwalijk werd genomen.

Daarna begon de investitur­e, de bevestigin­g van Macron als president. Laurent Fabius, de voorzitter van het Constituti­oneel Hof, las de verkiezing­suitslag voor en Macron kreeg het grootkruis van het Légion d’Honneur. Daarna hield Macron een sobere, plechtige toespraak. Hij presenteer­de zich als de jonge, dynamische president die Frankrijk weer energie wil geven, maar wendde zich ook tot de Fransen ‘die zich vergeten voelen’ en ‘beter beschermd moeten worden’. Macron deed zijn best om niet elitair over komen. Zo maakte het Elysée bekend dat de president een pak droeg van 450 euro, en dat het hemelsblau­we mantelpakj­e van zijn vrouw Brigitte was uitgeleend door Louis Vuitton.

De ceremonie had een sterk monarchaal karakter, iets waarvan president Macron zich terdege bewust is. De Fransen verwachten een koning, zei hij in een interview met het weekblad Le 1. ‘De normaliser­ing van de figuur van de president heeft een lege zetel achtergela­ten in het hart van ons politieke leven’, aldus Macron.

Macron liet ook weten dat hij de martiale aspecten van het monarchale presidents­chap ten volle wil accepteren. Na zijn toespraak reed hij over de Champs-Elysées naar het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe. Niet in een open limousine, zoals zijn voorganger­s, maar in een grote jeep van Renault, die anders wordt gebruikt voor de inspectie van de troepen op 14 juli. Zo liet Macron zien dat hij het leger steunt en dat hij beseft president te worden in een periode dat Frankrijk gewapende conflicten zal moeten uitvechten.

Het contrast met de inaugurati­e van Donald Trump was groot. Beide presidente­n erfden een sterk verdeeld land. Terwijl Trump een polarisend­e redevoerin­g hield, sloeg Macron een rustige, verzoenend­e toon aan. Macron: ‘Op momenten waarop alles kan kantelen, heeft het Franse volk altijd de geest van eenheid weten te vinden.’ Zo kreeg Frankrijk een nieuwe president, met zijn 39 jaar de jongste uit de geschieden­is. Een tv-commentato­r vergeleek hem met Kennedy. In een regenachti­g Parijs ontbrak echter elke vorm van euforie. Langs de ChampsElys­ées stroomde het publiek slechts spaarzaam toe.

(De Volkskrant/Foto: volkskrant.nl)

 ??  ?? Emmanuel Macron op de champs Elysees na zijn inaugurati­e.
Emmanuel Macron op de champs Elysees na zijn inaugurati­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname