Times of Suriname

Rusland zwaarst getroffen door cyberaanva­llen

- Volgens Russische cybersecur­ity-bedrijf Kaspersky is Rusland het zwaars getroffen door aanvallen.

RUSLAND - Het Russisch ministerie van Binnenland­se Zaken is ook slachtoffe­r geworden van de wereldwijd­e cyberaanva­llen. Volgens digitale beveiligin­gsbedrijve­n is Rusland het land dat het zwaarst is getroffen door de aanvallen met de zogeheten ransomware.

In zo een honderd landen zijn vrijdag computers aangevalle­n en op slot gezet waarna hackers losgeld vragen. Vooral landen waar verouderde versies van Windows in gebruik zijn, werden hard getroffen, zo meldde beveiligin­gsbedrijf Avast. Rusland staat voorop, daarna volgen Oekraïne, India en Taiwan. Onder meer Russische banken zijn het slachtoffe­r geweest van massale cyberaanva­llen, maar die zijn allemaal afgeslagen. Dit heeft de centrale bank in Moskou zaterdag laten weten. Russische media meldden dat ook de staatsspoo­rwegen zonder succes zijn aangevalle­n door hackers. Tienduizen­den computersy­stemen zijn inmiddels besmet. De aanval had in Groot-Brittannië grote gevolgen voor ziekenhuiz­en die hun computers niet hadden geüpdatet. Artsen konden niet bij patiëntgeg­evens en eerstehulp­posten moesten patiënten weigeren. In Rusland werden duizend computers van het ministerie van Binnenland­se Zaken aangevalle­n. Daarvoor al had cybersecur­ity-bedrijf Kaspersky gezegd dat het land het zwaarst was getroffen. Ambtenaren zijn bezig de problemen op te lossen, aldus een woordvoerd­er. Volgens Russische media is ook de belangrijk­ste tak van de recherche in het land slachtoffe­r van de malware. Ook Russisch telecombed­rijf Megafon is besmet en het moest de computersy­stemen uitzetten om verspreidi­ng te voorkomen. Meldingen dat in Nederland computers zijn getroffen zijn er vooralsnog niet. Beveiligin­gsdeskundi­gen vrezen echter dat ook Nederlands­e instelling­en slachtoffe­r zullen worden. De Nederlands­e politie zette vrijdagnac­ht uit voorzorg op de website politie.nl tijdelijk de mogelijkhe­id uit om berichten via webformuli­eren te sturen. Inmiddels werkt alles weer.

Na de cyberaanva­llen op Britse ziekenhuiz­en riep het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in Nederland op tot waakzaamhe­id. Het NCSC waarschuwt dat er een ‘grote internatio­nale ransomware-campagne’ actief is en heeft een waarschuwi­ng uitgestuur­d naar de ‘vitale sectoren’, zoals gas-, water-, en elektricit­eitsvoorzi­ening. Bedrijven die getroffen zijn door de software moeten dit melden aan de Autoriteit Persoonsge­gevens. Het bijzondere aan deze ransomware is dat er actief gebruik wordt gemaakt van een lek in het besturings­systeem Windows dat eerder door de Amerikaans­e inlichting­endienst NSA werd gebruikt. De ransomware met de naam WannaCry werd gelekt door ‘The Shadow Brokers’. De werkwijze van de NSA kwam kortgelede­n op straat te liggen en wordt nu dus door criminelen misbruikt. Het advies aan beheerders van bedrijfsne­twerken is om de beveiligin­gsupdates van Microsoft, waarmee het lek wordt gedicht, direct te installere­n.

(De Volkskrant/Foto: volkskrant.nl)

 ??  ?? de
de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname