Times of Suriname

Aluminiumf­olie als verpakking­smateriaal

-

Aluminiumf­olie is een verpakking­smateriaal dat vele voordelen kent vanwege zijn goede barrières. Mede hierdoor wordt het veel gebruikt in de voedingsmi­ddelenindu­strie, maar is ook populair bij de consument thuis. Voorbeelde­n voor thuisgebru­ik zijn het gebruik op de barbecue of het verpakken van etenswaar voor onderweg. Nadelen van aluminiumf­olie zijn echter de invloed op het milieu en de gezondheid van de mens. Voor wie om deze redenen liever geen aluminiumf­olie gebruikt, zijn er goede alternatie­ven te bedenken.

Gebruik aluminiumf­olie

Aluminiumf­olie, ook wel zilverpapi­er genoemd, wordt veelal gebruikt voor het verpakken van etenswaar. Het kan bijvoorbee­ld worden gebruikt om gesmeerde boterhamme­n in mee te nemen, om producten ingepakt of afgedekt in de koelkast te bewaren, of om bijvoorbee­ld aardappele­n, vis, vlees of groenten in de oven of op de barbecue te bereiden. Het beschermt het voedsel tegen licht, lucht en vocht waardoor het langer goed blijft en niet zo snel uitdroogt. Het voordeel van aluminiumf­olie ten opzichte van plasticfol­ie is dat het tegen hoge temperatur­en kan.

Geschieden­is

Aluminiumf­olie is rond 1910 uitgevonde­n in Zwitserlan­d. Hiervoor werd er nog gebruik gemaakt van tinfolie. De toepassing van aluminiumf­olie was in de eerste instantie bedoeld als luchtdicht­e bekleding voor een luchtballo­n. In 1911 werd aluminiumf­olie al gebruikt voor de verpakking van chocolade door de chocoladef­abrikant Toblerone. In 1912 gebruikte ook Maggi de folie voor het verpakken van soep en bouillonbl­okjes. Vooral de beschermin­g tegen licht en warmte maakte aluminiumf­olie een populair verpakking­smateriaal.

Productie

Aluminium wordt gewonnen uit bauxiet dat op de grond voorkomt. Door het met warme natronloog in contact te brengen en daarna te verhitten ontstaat er aluminiumo­xide. Daarna wordt het bij een temperatuu­r van bijna 1000 graden met behulp van een elektrolyt gesplitst, waarbij vloeibaar aluminium ontstaat. Voor de productie van aluminiumf­olie worden de aluminiums­taven weer gesmolten en gewalst. Om scheuren te voorkomen walst men een dubbele laag, waardoor aluminiumf­olie een glanzende en een matte kant heeft. De folie heeft een minimale dikte van 6,35 micrometer, wat acht keer dunner is dan een krantenpag­ina.

Milieu

Aluminiumf­olie is niet goed voor het milieu. Er is namelijk veel energie nodig voor de productie van aluminium. Een kilogram aluminium kost zo’n vijftien kWh aan energie. Hiermee kan een gemiddelde wasmachine veertien keer draaien. De productie van elektricit­eit gaat vaak ten koste van het milieu. Hoewel er steeds meer groene energie geproducee­rd wordt, bestaat nog steeds een groot deel van de energieopb­rengst uit kolen-, gas-, en nucleaire centrales. Daarbij wordt aluminiumf­olie, in tegenstell­ing tot aluminium, niet gerecycled. De folie is te fijn om te smelten, waardoor het verbrandt. Dit maakt recyclen onmogelijk. Aluminium en de gezondheid

Aluminium behoort tot de zware metalen. Als men zware metalen binnenkrij­gt via de voeding slaat het lichaam deze grotendeel­s op. Als aluminiumd­eeltjes zich in de hersenen opstapelen kan dit leiden tot de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Ook zouden aluminiumz­outen een rol kunnen spelen bij het ontstaan van bepaalde soorten kanker.

(Mens en Gezondheid/Foto:

WWW.HUFFPOST.COM)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname