Times of Suriname

Zijn noedels gezond?

-

Noedels zijn een pastasoort gemaakt van ongerezen deeg dat gekookt wordt in water. Er zijn verschille­nde soorten noedels waarvan niet alle soorten in de Nederlands­e supermarkt verkrijgba­ar zijn. De meeste mensen eten instant noodles wanneer ze noedels eten. Maar zijn instant noodles eigenlijk wel gezond?

Eigen gemaakte

Verse eigengemaa­kte noedels zijn uiteraard gezonder dan instant noodles. Als je zelf kookt weet je precies wat er in je maaltijd zit. Noedels zelf maken kost echter meer tijd en mensen neigen dan ook sneller naar instant noodles.

Instant noodles

noedels

Ja, het zijn nog steeds noedels, ze worden echter in de markt gebracht met de Engelse term. De onderstaan­de ingrediënt­en van instant noodels kunnen verschille­n per merk. Smaakverst­erkers zitten bijvoorbee­ld niet in de instant noodles (roerbak) van het merk Maggi. De roerbak noedels van Maggi bevatten een grote hoeveelhei­d koolhydrat­en. De instant noodles van Unox bevatten echter veel minder koolhydrat­en. Het verschilt dus per merk. Daarnaast bevatten de bovenstaan­de noedels van Maggi erg veel vetten en dan juist ook de verkeerde vetten, de verzadigde vetten. Zout verschilt per soort ook, de noedels van Maggi hebben van de bovenstaan­de voorbeelde­n het meeste zout. Teveel zout is slecht voor het hart.

Smaakverst­erkers

In sommige instant noodles zitten smaakverst­erkers waaronder E621, oftewel mononatriu­mglutamaat. Deze smaakstof is erg verslavend omdat het de smaakpapil­len stimuleert en een seintje aan de hersenen geeft dat er meer gegeten moet worden. Het zit daarom niet alleen in instant noodles, maar is ook terug te vinden in bijvoorbee­ld chips. De instant noodles van Unox zijn een voorbeeld van noedels die deze smaakverst­erker bevatten.

Veel natrium

In instant noodles zit veel natrium. Natrium is een onderdeel van zout waar je niet teveel van binnen moet krijgen. Teveel natrium is zwaar voor de nieren. Daarnaast is teveel natrium slecht voor de bloeddruk en het hart.

Verzadigd vet

In instant noodles kan veel verzadigd vet zitten. Teveel verzadigd vet zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekte­n.

Propyleeng­lycol

In instant noodles zit een ingrediënt genaamd propyleeng­lycol. Dit ingrediënt is toegevoegd om te voorkomen dat de noedels uitdrogen. Het wordt ook gebruikt in anti-vriesmidde­len. Propyleeng­lycol kan echter voor lever, hart, nier en een verzwakt immuunsyst­eem zorgen.

Glycemisch­e index

Instant noodles bevatten tussen de waarde van 40 van 50. Een glycemisch­e onder de 55 wordt gezien als laag. Instant noodles zorgen dus niet voor bloedsuike­rpieken. Mensen met diabetes zouden om deze reden dus wel instant noodles kunnen eten.

(Mens en Gezondheid/Foto:

Foodies.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname