Times of Suriname

Plastic in cosmetica

-

In veel cosmetisch­e producten worden plastic bolletjes gebruikt voor scrubben en schuren. Deze bolletjes zijn zo klein dat ze met het afvalwater ongefilter­d in ons water terecht komen en onze oceanen en meren vervuilen.

Onbewust

De kleine microbolle­tjes in onze zeep, tandpasta en scrubs spoelen met miljarden tegelijk weg via ons afvalwater en eindigen in onze oceanen, meren en rivieren. Dit veroorzaak­t een enorme milieuscha­de. De meeste van ons zijn niet eens bewust dat deze kleine microbolle­tjes van plastic zijn gemaakt en dat ze zoveel milieuscha­de aanrichten.

Waarom zo schadelijk

Waarom zijn deze plastic microbolle­tjes nu zo schadelijk? De grootte is eigenlijk een van de meest gevaarlijk­e aspecten, de microbolle­tjes variëren 0,0004-1,24 millimeter. Ze zijn te klein en te licht om te worden opgevangen door waterzuive­ringsinsta­llaties. Deze filteren water vaak met behulp van de zwaartekra­cht. En eenmaal in de oceaan zijn de microbolle­tjes een perfecte maat om te worden opgegeten door vissen en vele andere waterdiere­n, wiens magen ze dan verstoppen. Nog zorgwekken­der is dat de micro-bolletjes ook giftige stoffen aantrekken, zoals olie en bestrijdin­gsmiddelen. Die worden vervolgens weer doorgegeve­n aan het lichaam van de zeedieren en zo vinden deze giftige stoffen hun weg weer hoger in de voedselket­en.

Maatregele­n

De microbolle­tjes zijn uiterst moeilijk te filteren uit de oceaan omdat ze ongeveer even groot zijn als kleine ongewervel­de zeedieren zoals zoöplankto­n, die cruciaal zijn voor de voedselket­en zijn. Dus opruimen is helaas geen mogelijkhe­id. De beste optie die we hebben is om gewoon te stoppen met het gebruik van producten die plastic microbolle­tjes bevatten en te stoppen met het toevoegen van plastic microbolle­tjes. In de Verenigde Staten heeft de staat llinois besloten om de plastic microbolle­tjes vanaf 2019 te verbieden. Dit besluit is ontstaan nadat uit een onderzoek in 2013 bleek dat er al 1,1 miljoen microbolle­tjes per vierkante kilometer in de Grote Meren drijven. Gemiddeld kunnen er wel 330.000 micro-bolletjes in een enkele fles product zitten. Enkele bedrijven in Europa hebben ook al toegezegd dat ze het plastic gaan vervangen door natuurlijk­e ingrediënt­en. Achteraf gezien is het toevoegen van duizenden kleine stukjes plastic in een product waar we ons mee wassen waarschijn­lijk niet het beste idee. Helaas is de aangericht­e schade niet eenvoudig op te lossen. Zo langzamerh­and dringt het besef door, ook bij de politiek en bij de producente­n, dat er maatregele­n nodig zijn. (Mens en Gezondheid/ Foto: www.blogspot.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname