Times of Suriname

Glutenvrij dieet kan slecht zijn voor gezondheid

-

Een glutenvrij dieet volgen zonder medische indicatie kan slecht zijn voor je gezondheid. Dat melden diverse media op basis van een onderzoek dat is gepublicee­rd in The British Medical Journal. De uitkomsten van het onderzoek sluiten aan bij de adviezen van het Voedingsce­ntrum; eet voldoende volkoren producten en volg alleen een glutenvrij dieet als de diagnose coeliakie is gesteld. Volkoren graanprodu­cten passen in een gezond voedingspa­troon. Denk aan volkorenbr­ood, volkoren pasta en zilvervlie­srijst. Al met drie opscheplep­els volkoren graanprodu­cten of drie volkoren boterhamme­n per dag verklein je het risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 en darmkanker. Daarnaast leveren graanprodu­cten energie en andere voedingsto­ffen, zoals vezel, eiwit, B-vitamines en ijzer. Als je volkoren graanprodu­cten vermijdt, loop je het risico dat je niet genoeg belangrijk­e voedingsst­offen en mineralen binnenkrij­gt.

Goede glutenvrij­e vervangers

Als er coeliakie bij je is vastgestel­d door een arts, moet je een glutenvrij dieet volgen. Vaak krijg je hulp van een diëtist. De diëtist zorgt ervoor dat je dieet bestaat uit glutenvrij­e producten en dat je alle noodzakeli­jke voedingsto­ffen binnenkrij­gt. Gluten zitten vooral in graanprodu­cten. Goede vervangers zijn glutenvrij volkoren brood en glutenvrij­e havermout. Je eigen brood, pannenkoek­en of wraps bakken van glutenvrij volkoren meel is ook een optie. Zilvervlie­srijst en aardappele­n zijn van nature glutenvrij en zijn sowieso veilige keuzes.

Risico’s glutenvrij eten

De laatste jaren is er een trend van mensen die zonder medische indicatie glutenvrij gaan eten, omdat dit bevorderli­jk zou zijn voor hun gezondheid. Ze vermijden brood en pasta, omdat vooral van deze producten bekend is dat ze gluten bevatten. Daarmee eten ze ook aanzienlij­k minder volkoren producten en lopen ze de gezondheid­svoordelen hiervan mis. Mensen die wel voldoende volkoren graanprodu­cten eten, verlagen hun risico op hart- en vaatziekte­n en andere aandoening­en. Dat is ook in dit onderzoek, waarbij meer dan 100.000 mensen zijn gevolgd over een periode van 26 jaar, aangetoond.

(MSN.COM/Foto: Gezondheid­snet.

com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname