Times of Suriname

150 MILJONAIRS LEVEN OP ‘GEHEIM’ CRUISESCHI­P

-

Het is waarschijn­lijk de meest exclusieve ‘woonboot’ op aarde en een goed bewaard geheim: het meer dan 200 meter lange cruiseschi­p The World. Of eigenlijk het grootste jacht ter wereld, want de appartemen­ten zijn niet te huur. Ze worden bewoond door 150 miljonairs.

Wie aan boord van het superde-luxe jacht stapt, waant zich in een vijfsterre­n tophotel op het water. De boot beschikt over vijf restaurant­s, zes cocktaillo­unges, een tennisbaan, twee zwembaden, een spa en fitnessrui­mte van 7.000 vierkante meter, een hardlooppa­rcours, golfsimula­tor, een wijncollec­tie van 18.000 flessen en het achterdek kan bij mooi weer met een druk op de knop veranderen in een dinerplatf­orm.

Logees kunnen ervoor kiezen om onder de sterrenhem­el te slapen en hebben overal wifi. “Van dit schip is er maar één ter wereld, zo uniek”, weet Arjan Scheepers, die acht jaar lang als General Manager op de boot werkte. “Het lijkt niet op een schip.” Hoewel de oceaanreus al 15 jaar rondvaart, is hij nog tamelijk onbekend. “Ze hebben het goed geheim kunnen houden”, weet Hilde Sanderman (37) uit Amsterdam, die twee jaar lang meevoer als Chief Conciërge en passagiers begeleidde op de plaats van bestemming. “Daar doen ze ook hun best voor, want de gasten aan boord hechten veel waarde aan hun privacy”, aldus Sanderman, die zorgvuldig haar woorden kiest en afweegt wat ze wel en niet kan vertellen.

Alleen al dit jaar bezocht het witte gevaarte twee van de meest afgelegen gebieden op aarde, de Rosszee (een diepe baai in de Zuidelijke Oceaan in Antarctica) en Melanesië (ten noorden van Australië). Het schip, dat over een paar weken aanmeert op Hawaï en in 2018 Amsterdam aandoet, heeft sinds zijn bestaan meer dan 900 havens aangedaan en 140 landen. Voor wie het zich kan permittere­n, is het volgens Sanderman een perfect huis. “Elke dag word je wakker op een andere plek, waar je meerdere dagen verblijft. Dit is de beste manier om de wereld te ontdekken.” Bewoners stemmen over waar ze naartoe gaan. “Dat wordt een beetje als een Vereniging van Eigenaren van te voren met elkaar besloten, op advies van de kapitein en bestemming­sexperts. Vervolgens wordt dat van A tot Z uitgewerkt en op maat gemaakt. Zo voer The World vorig jaar als eerste schip het verst Antarctica in.” Met een helikopter verkende Scheepers samen met de kapitein het gebied waar nog nooit iemand was geweest. “Dat is heel apart.”

Sanderman omschrijft het schip als een ‘varend dorpje’, dat bestaat uit passagiers met verschille­nde internatio­nale achtergron­den. “De bewoners zijn niet het hele jaar aan boord. Ze komen en gaan wanneer het ze uit komt”, weet ze uit ervaring. “Gemiddeld verblijven passagiers zo een vier maanden per jaar aan boord, niet aaneengesl­oten. Sommigen werken vanaf het schip.”

Volgens CNN zijn nu 142 woningen aan boord verkocht. De lijst van eigenaren is geheim, maar ongeveer de helft van de mensen aan boord is Noord-Amerikaans. Verder zijn er 45 Europeanen en twintig Australiër­s. Er zijn ook een Nederlands koppel, twee Belgische echtparen en een paar Japanners.

“De leeftijden variëren van begin 40 tot mensen die hun oude dag er doorbrenge­n”, weet Sanderman, die haar partner aan boord leerde kennen en twee jaar geleden stopte met haar baan omdat ze alles wel gezien had en meer tijd met familie en vrienden wilde doorbrenge­n. “In deze wereld ben je nooit alleen. Alles wordt voor je geregeld. Zeker in deze tijd wanneer alles onzeker is, is het fijn om je op je eigen eiland te wanen. Aan boord speelt politiek geen rol. Het is net de ark van Noach. We varen waar de zon schijnt.”

(AD/Foto:ad.nl)

Sir Andrew (Andy) Murray (Glasgow, 15 mei 1987) is een Brits tennisser afkomstig uit Schotland. Hij is prof sinds 2005. Hij kwam in 2005 voor het eerst binnen de top 100, in 2006 voor het eerst de top 50 en in 2007 voor het eerst de top 10 van de ATP-ranglijst binnen. Murray bereikte op 7 november 2016 voor het eerst de eerste plaats daarvan. In 2012 won hij het goud op de Olympische Spelen voor Groot-Brittannië en het US Open. De overwinnin­g op het US Open betekende zijn definitiev­e doorbraak op een Grand Slam na vier eerder verloren finales. In 2013 overtrof hij deze hoogtepunt­en met de historisch­e prestatie om na 77 jaar als Britse thuisfavor­iet het thuistoern­ooi van Wimbledon te winnen. Tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 lukte het Murray nogmaals om goud te behalen. Daarmee was hij de eerste herentenni­sser met twee gouden medailles in het enkelspel. Murray veroverde de nummer 1 positie op de wereldrang­lijst na de toernooiwi­nst tijdens het ATP-toernooi van Parijs 2016 in november 2016. Murray is getrouwd en heeft een dochtertje. (Foto: Herald Sun.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname