Times of Suriname

Tweeënhalf jaar geëist tegen uitlokker brandstich­ting

-

PARAMARIBO – Ramdei S riskeert tweeënhalf jaar gevangenis­straf voor uitlokking van brandstich­ting. Officier van justitie Nirmala Maikoe vroeg om gevangenne­ming van de vrouw, die voorlopig op vrije voeten is en gisteren niet in de rechtszaal verscheen. Zij zegt dat de vrouw twee jongemanne­n had aangespoor­d om de brand te stichten. Ramdei S ontkent zich echter schuldig te hebben gemaakt. Een van de jongemanne­n is tijdens de brandstich­ting beschoten door een andere man, omdat hij toen voor dief werd aangezien.

De andere jongeman verklaarde dat de vrouw hem de opdracht gaf de brand te stichten. De verdachte zou zijn overgegaan tot de brandstich­ting, omdat haar echtgenoot een relatie had met zijn dienstvrou­w. De echtgenoot wilde de dienstvrou­w in zijn woning aan de Pindaweg onderbreng­en. Daarom zou de verdachte de opdracht hebben gegeven brand in het huis aan de Pindaweg te stichten.

De twee jongemanne­n deden schilderwe­rk voor de vrouw. Zij waren benaderd voor het stichten van de brand, waarvoor zij SRD 800 zouden ontvangen. Er was schroeisch­ade aan de woning. Advocaat Irvin Kanhai zegt dat het leveren van bewijs betekent het bedrijven van wetenschap. Hij merkt op dat geen enkele getuige op de zitting is gehoord. Volgens hem gebruikt de officier verklaring­en van een jongeman die toen de status van verdachte had. Hij vindt dat tegen de ontkenning van de verdachte geen ander bewijs is. Daarom vroeg hij Ramdei S van de gehele tenlastele­gging vrij te spreken. De vervolging­sambtenaar zegt dat Ramdei S nimmer in de rechtszaal is verschenen, waardoor verstek tegen haar is verleend.

Omdat de verdachte niet is verschenen, ziet de vervolging geen nut de getuigen te doen dagvaarden. Volgens haar zou de vrouw er niet zijn om geconfront­eerd te worden met de getuigen. Kanhai vindt het een juridische acrobatiek dat de officier een dergelijke redenering heeft. Hij geeft aan dat een verdachte nooit hoeft mee te werken aan haar eigen veroordeli­ng. Het is de taak van de vervolging voor een strafbaar feit bewijs te leveren. Op 3 juli doet de rechter uitspraak.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname