Times of Suriname

Rozengrach­t vreest effecten straling 4G-mast

-

AMSTERDAM - Bewoners van de Rozengrach­t zijn verbijster­d dat telecomcow­boys zomaar 4G-masten op hun dak mogen planten. Ook de Ombudsman vindt dat de gemeente beter moet informeren.

Bij het raam boven zijn bed is het probleemge­val te zien: een metalen constructi­e, waar je, als je er geen verstand van had, niks op tegen zou hebben. Dat was ook het geval bij kunstenaar Harald Vlugt (60). Totdat het bezoek van de Ombudsman hem erop attendeerd­e: “Pardon, daar staat een 4G-mast.”

Het telecomgev­aarte had hij nooit opgemerkt. Vlugt begon vervolgens te googelen, en werd naarmate hij meer las over straling steeds bezorgder over zijn gezondheid en die van zijn buren. Er drong zich bovendien steeds meer de vraag op: als het effect van antennes op de gezondheid zoveel discussie losmaakt, waarom worden ze dan onaangekon­digd neergezet? Inmiddels is er veel meer duidelijk. Dat er al drie masten op het dak van Rozengrach­t 133 staan, en dat er hoogstwaar­schijnlijk nog twee antenne-installati­es op hetzelfde dak bij komen. De omgevingsv­ergunning werd op 7 februari verleend. Dat besluit werd door het stadsdeel naar buiten gebracht. Tegenstand­ers konden zes weken bezwaar maken, maar Vlugt en zijn medebewone­rs hebben dat niet gedaan, omdat ze van niets wisten.

Toen ze ervan hoorden was de datum verstreken. Ze hebben bezwaar aangeteken­d, maar te laat. “Van die site heeft geen mens gehoord. Waarom publiceert de gemeente de vergunning­en niet op een website in Calcutta, als toch niemand het ziet?”

De bewoners van de oude destilleer­derij van Bols zijn verbolgen. Niet eens zozeer vanwege de BMW-jongens van de telecom, want die willen gewoon geld verdienen. De verbazing is er toch vooral over de rol van de gemeente.

“Als er een kastanjebo­om wordt weggehaald, dan worden we wel met een brief op de hoogte gesteld, maar als er iets komt wat potentieel impact heeft op onze gezondheid, krijgen we daar geen melding van. Dan wordt het sneaky op een vage website gezet. Als je ouder bent en geen computer hebt, dan doe je dus sowieso naast de pot.” Vlugt ligt niet lekker meer in zijn bed. Het waterbed, dat volgens hem de straling beter zou geleiden, doet hij waarschijn­lijk weg.

In het gebouw met zestien bewoners zijn er vier personen onder de zestig jaar die het afgelopen jaar kanker hebben gekregen. Een direct verband willen ze niet leggen, maar wel dat het wordt uitgezocht. Een gemeentewo­ordvoerder van stadsdeel Centrum benadrukt dat de gemeente júist graag wil dat de bewoners goed geïnformee­rd zijn. Voor antennes kleiner dan vijf meter is echter geen omgevingsv­ergunning nodig. Voor het plaatsen van masten in beschermd stadsgezic­ht moet wel altijd een vergunning worden aangevraag­d, ook voor de kleintjes, en dan wordt dat via www.amsterdam.nl/bekendmaki­ngen bekend gemaakt.

Overigens wordt er dan naar de bouwkundig­e aspecten van het plan gekeken. Niet naar milieu- of gezondheid­sbelasting, omdat, zo zegt de woordvoerd­er stralingsg­evaar van telefoonpa­len nooit wetenschap­pelijk is bewezen.

(Het Parool)

 ??  ?? 4G-masten op het dak in Rozengrach­t. (Foto: Het Parool)
4G-masten op het dak in Rozengrach­t. (Foto: Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname