Times of Suriname

Politie zet meer data in tegen criminalit­eit

-

AMSTERDAM - De politie gaat gebruik maken van grote hoeveelhed­en informatie om in buurten actiever in te kunnen spelen op criminalit­eit en het voorkomen daarvan. Zo kunnen agenten en de beschikbar­e middelen effectieve­r worden ingezet. De politie in Amsterdam heeft daarvoor een computersy­steem ontwikkeld dat wekelijks nieuwe analyses maakt op basis van lokale en actuele data. Het gaat om externe gegevens, bijvoorbee­ld over wijken en inwoners, aangevuld met informatie en kennis van de politie zelf over misdrijven en lokale situaties. Een proef in vier steden pakte goed uit en daarom wordt het systeem landelijk ingevoerd, maakte de politie gisteren in Amsterdam bekend. Inmiddels gebruiken 94 basispolit­ieteams in Nederland deze lokale slimme hotspotkaa­rten voor hun eigen buurt. Het doel is dat eind dit jaar alle 168 basisteams meedoen. Nederland zou dan het eerste land zijn dat deze vorm van voorspelle­nd politiebel­eid heeft ingevoerd, aldus René Melchers, landelijk projectlei­der van het criminalit­eitsantici­patiesyste­em (CAS).

Hij noemt het nieuwe systeem veelbelove­nd, maar het moet nog wel verder ontwikkeld worden. “Het is lastig om de resultaten met cijfers aan te tonen, want het is niet duidelijk hoeveel misdrijven er door worden voorkomen. Als uit de analyse blijkt dat ergens op een bepaald tijdstip veel straatroof is, kan de politie daar maar surveiller­en zodat er minder berovingen zijn,’’ zei Melchers.

De invoering van het model kost volgens Melchers weinig geld, omdat het intern is ontwikkeld naar voorbeeld van een Amerikaans systeem. Het is ook niet bedoeld om te bezuinigen op personeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname