Times of Suriname

Lichte stijging vertrouwen in medemens en rechterlij­ke macht

-

AMSTERDAM - Het vertrouwen van Nederlande­rs in elkaar en in gezaghebbe­nde instanties als de rechtelijk­e macht en politie is licht toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit de gegevens over de periode 2015-2016 blijkt dat 60 procent van de 15-plussers vertrouwen heeft in de medemens. Dat is 2 procent meer dan in de periode 20122014, toen 58 procent van de Nederlande­rs vertrouwen had in de ander in de samenlevin­g. Ook heeft een duidelijke meerderhei­d van de Nederlande­rs vertrouwen in gezaghebbe­nde instanties. 70 procent van de burgers heeft vertrouwen in rechters en de politie. Ook hier is een lichte toename van het vertrouwen te signaleren in vergelijki­ng met eerdere cijfers. Nederlande­rs hebben juist minder vertrouwen in de Tweede Kamer en in banken. Slechts 30 procent van de Nederlande­rs zegt vertrouwen te hebben in het parlement. Ook het vertrouwen in de Europese Unie is de afgelopen jaren iets gedaald.

Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat hoogopgele­iden meer sociaal vertrouwen hebben dan laagopgele­iden. Van de mensen die alleen basisonder­wijs genoten, heeft 39 procent vertrouwen in de medemens. Dat vertrouwen loopt op tot 86 procent bij de groep met een universita­ire opleiding.

Hoger opgeleiden hebben doorgaans ook meer vertrouwen in (politieke) institutie­s dan lageropgel­eiden. De verschille­n zijn hier echter minder uitgesprok­en dan bij het onderlinge vertrouwen.

(NU.nl)

 ??  ?? Nederlande­rs op de been. (Foto: blog.atmtxphoto.com)
Nederlande­rs op de been. (Foto: blog.atmtxphoto.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname