Times of Suriname

Medicijn zes keer te duur voor basispakke­t

-

DIEMEN - Een peperduur maar hoopgevend geneesmidd­el tegen een ernstige bloedziekt­e wordt voor de tweede keer afgewezen voor vergoeding via de basisverze­kering. Zo gaat een advies van adviessorg­aan het Zorginstit­uut aan demissiona­ir minister Schippers (Volksgezon­dheid) luiden dat het middel Eculizumab van farmaceut Alexion minimaal zes keer te duur is. Dat bleek vrijdag bij een vergaderin­g van de Adviescomm­issie Pakket, een verzamelin­g, artsen, ethici en economen. Die herweegt conceptadv­iezen van het Zorginstit­uut aan de minister nog eens en kijkt of het toch niet goed zou zijn om een uitzonderi­ng te maken. Zowel het conceptadv­ies als de commissie waren duidelijk: het geneesmidd­el is veel te duur om via het basispakke­t te vergoeden.

Eculizumab is een middel voor behandelin­g van Paroxysmal­e nachtelijk­e hemoglobin­urie (PNH, de afbraak van rode bloedcelle­n), een ziekte waar ongeveer 130 Nederlande­rs aan lijden. Het enige beschikbar­e middel, dat nu voorlopig nog wel verstrekt en vergoed wordt, geeft patiënten een normale levensverw­achting en een gezond leven, terwijl ze anders met veel pijn en wekelijkse bloedtrans­fusies, zonder al te veel te kunnen deelnemen aan de maatschapp­ij binnen 15 jaar komen te overlijden.

Het dagelijkse gebruik zou de belastingb­etaler uiteindeli­jk zeker 480.000 euro per gewonnen levensjaar (in goede gezondheid) kosten, terwijl er een (zachte) grens voor hele zware ziektes op 80.000 euro is gesteld. Het conceptadv­ies van het Zorginstit­uut stelde al voor om niet te vergoeden en de pakketcomm­issie sloot zich daar unaniem bij aan. De grens van 80.000 euro is er omdat anders andere zorg uit het basispakke­t verdrongen wordt.

Eculizumab van Alexion, eerder wel eens het duurste geneesmidd­el ter wereld genoemd, lag vorig jaar ook al bij het Zorginstit­uut voor een advies. Ook toen werd besloten dat het middel vele malen te duur was om voor vergoeding in aanmerking te komen, waarbij de voorlopige vergoeding per 2017 zou stoppen. Minister Schippers en Alexion hebben maanden onderhande­ld om een prijskorti­ng, maar zonder resultaat, in tegenstell­ing tot bij een te duur longkanker­geneesmidd­el. Bij de beoordelin­g in maart 2016 werd door het Zorginstit­uut gesteld dat de geleverde kosteneffe­ctiviteits­analyse van Alexion voldoende onderbouwd waren. De minister heeft in november 2016 gevraagd om op basis van nieuwe verbeterde modellen Eculizumab nog eens te beoordelen.

Ook nu vindt het Zorginstit­uut de modellen van Alexion van onvoldoend­e kwaliteit en de uitkomsten waarschijn­lijk te gunstig. Daarvoor corrigeren­d, kunnen kosten voor het geneesmidd­el misschien wel oplopen tot 700.000 tot 850.000 euro per gewonnen levensjaar (dus tien keer wat dure geneesmidd­elen voor de meest zware ziektes zouden mogen kosten).

De commissie zei zich bij het Zorginstit­uut te voegen om de minister te gaan adviseren het middel voor deze prijs niet te vergoeden. Met een ongemakkel­ijk gevoel, werd benadrukt. Wel hoopt de commissie dat de minister weer in prijsonder­handeling gaat en dat het middel tot de onderhande­lingen eindigen wel beschikbaa­r blijft.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Het middel Eculizumab van farmaceut Alexion. (Foto: digitaljou­rnal.com)
Het middel Eculizumab van farmaceut Alexion. (Foto: digitaljou­rnal.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname