Times of Suriname

Nederland zakt verder op internatio­nale ranglijst kinderrech­ten

-

AMSTERDAM - Nederland is dit jaar verder gezakt op de internatio­nale ranglijst voor kinderrech­ten die de organisati­e Kidsrights gisteren heeft gepublicee­rd. Nederland belandde op de vijftiende plaats en eindigde daarmee onder minder welvarende landen als Thailand, Tunesië en Slovenië. Een groot aantal kinderen in Nederland leeft volgens de organisati­e in armoede en kinderen in gezinnen met minimumink­omens werden geraakt door de bezuinigin­gen. Bovendien is de kwaliteit van jeugdzorg in veel gemeenten als gevolg van de decentrali­satie nog altijd niet op orde. Vorig jaar verloor Nederland al zijn plek in de top tien van landen die goed omgaan met de rechten van de kinderen toen het van de tweede naar de dertiende plaats tuimelde. Volgens de organisati­e moet er nog veel worden verbeterd. ‘’Nu het Nederland economisch weer voor de wind gaat, moeten kwetsbare kinderen daar als eersten van profiteren’’, vindt Marc Dullaert van KidsRights. ‘’Tegen de formerende partijen wil ik zeggen: blijf vooral investeren in kinderen en gezinnen die in armoede leven. Zo wordt voorkomen dat armoede van generatie op generatie overgaat.’’ Op de index staan 165 landen. De jaarlijkse ranglijst geeft weer hoe de kinderrech­ten wereldwijd worden nageleefd en hoe landen zich inzetten om de rechten van kinderen te verbeteren. Portugal is dit jaar voor het eerst lijstaanvo­erder, gevolgd door Noorwegen, Zwitserlan­d, IJsland, Spanje, Frankrijk, Zweden, Thailand, Tunesië en Finland.

Rijkere landen doen het volgens de organisati­e niet vanzelfspr­ekend beter dan ontwikkeli­ngslanden. Veel geïndustri­aliseerde landen investeren in verhouding te weinig in kinderrech­ten, vindt de organisati­e.

Bij de beoordelin­g wordt ook gekeken naar de financiële draagkrach­t van een land. ‘’Het is prijzenswa­ardig dat veel armere landen met beperkte middelen relatief veel bijdragen. Anderzijds is het alarmerend dat het rijke westen zijn leiderscha­psverantwo­ordelijkhe­den verwaarloo­st en binnen zijn mogelijkhe­den ruim onvoldoend­e investeert in kinderrech­ten’’, aldus Kidsrights.

Vorig jaar plaatste staatssecr­etaris Martin van Rijn van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport kanttekeni­ngen bij de lijst. Hij stelde dat de lijst een vertekend beeld geeft en landen niet onderling vergeleken kunnen worden. (NU.nl)

 ??  ?? Kinderen in Nederlands­e klederdrac­hten. (Foto: flickriver.com)
Kinderen in Nederlands­e klederdrac­hten. (Foto: flickriver.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname