Times of Suriname

Eerste golf cyberaanva­l is voorbij

-

DELFT - In spanning kroop werkend Nederland gisterocht­end achter zijn computer, maar nieuwe slachtoffe­rs van de cyberaanva­l Wannacry vallen er niet te ontdekken. Dat zegt cybersecur­ity-expert Ronald Prins van Fox-IT. WannaCry maakte de afgelopen dagen minimaal 226.000 slachtoffe­rs, en er werd gevreesd dat dat aantal zou oplopen als mensen gisterocht­end weer aan het werk zouden gaan. Daar is volgens Prins echter niets van te zien. “Als een computer besmet wordt, is WannaCry meteen actief. Inmiddels is verdere verspreidi­ng voorkomen. Werkcomput­ers die vrijdag nog niet geïnfectee­rd waren en in het weekend uit stonden, zullen nu niet ineens toch besmet worden.”

Daarmee is de dreiging evenwel nog niet over, waarschuwt de expert. “In WannaCry zat nog een zogeheten killswitch, die de verspreidi­ng stopte. Het is onvermijde­lijk dat er ook een variant komt die dat niet heeft. Dan kan de verspreidi­ng wel eeuwig doorgaan.”

Ook Nederlands­e overheidsi­nstellinge­n en vitale sectoren, zoals gas-, water-, en elektricit­eitsvoorzi­ening, zijn vooralsnog niet getroffen door ransomware-aanvallen, laat een woordvoers­ter van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) gisteren weten.

Het NCSC waarschuwd­e vrijdag dat er een grote internatio­nale ransomware-campagne actief is. De instantie wijst erop dat mensen extra moeten opletten bij het openen van email vanuit niet vertrouwde bronnen.

In Nederland was dat bij parkeerbed­rijf Q-Park het geval. Q-Park heeft de gijzelsoft­ware onder controle waarmee de betaalauto­maten van een aantal parkeergar­ages vrijdag besmet is geraakt.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname