Times of Suriname

Palestijns­e president Abbas boekt resultaat bij gemeentera­adsverkiez­ingen

-

PALESTINA - De Fatahparti­j van de Palestijns­e president Mahmoud Abbas heeft dit weekeinde een pover resultaat geboekt bij gemeentera­adsverkiez­ingen op de Westelijke Jordaanoev­er. Ook al deed de rivalisere­nde Hamas-beweging niet mee, in grote steden als Hebron en Nablus wist Fatah geen meerderhei­d te behalen, of slechts dankzij een gelegenhei­dscoalitie met islamisten. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die zondagavon­d door het centrale kiescomité in Ramallah bekend werd gemaakt. Circa tweederde van de raadszetel­s werd door onafhankel­ijke kandidaten in de wacht gesleept. De verkiezing­en van zaterdag in 145 gemeenten golden op voorhand als een test voor de popularite­it van de 82-jarige Abbas. Hij heeft internatio­naal gezien zijn statuur versterkt door recente bezoeken aan de Amerikaans­e president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin, maar de Palestijne­n hebben weinig op met zijn bewind. Corruptie, de slechte economisch­e situatie en het vastklampe­n aan de macht (Abbas heeft zijn wettelijke termijn als president al jaren overschred­en) deden zijn popularite­it onder de bevolking tanen.

“De verkiezing­suitslag toont aan dat de Palestijne­n het vertrouwen in hun politieke leiders hebben verloren”, zegt de prominente Palestijns­e analist Bassem Eid. “Als er ook in Gaza verkiezing­en waren gehouden, zou daar de regerende Hamasbeweg­ing ongetwijfe­ld hebben verloren.” Door onenigheid tussen Fatah en Hamas werden er geen verkiezing­en gehouden in Gaza. Hamas betichtte Abbas ervan de verdeeldhe­id onder Palestijne­n te vergroten door alleen op de Westbank verkiezing­en uit te schrijven, en boycotte daarom de stembusgan­g.

“Abbas zal proberen het grote aantal stemmen op onafhankel­ijke kandidaten uit te leggen als steun voor zijn Fatahparti­j”, zegt Eid. “Immers, zijn aartsvijan­d Hamas kwam er niet aan te pas.” Iets meer dan de helft van de bijna 800 duizend kiesgerech­tigde Palestijne­n op de bezette Westoever toog naar de stembus. Vooral in de steden was de opkomst laag: tussen de 25 en 30 procent. Hoog (80 procent) was daartegen de opkomst onder de Palestijns­e veiligheid­stroepen, die hun baan en salaris aan Abbas te danken hebben.

In Israëlisch­e media ging de aandacht zondag vooral uit naar de aankomende burgemeest­er van Hebron, een veroordeel­de terrorist. Abu Sheineh, die met een onafhankel­ijke lijst de verkiezing­en won, werd in 1980 veroordeel­d tot levenslang wegens de moord op zes Israëlisch­e studenten. Hij kwam al na enkele jaren vrij dankzij een gevangenen­ruil. (De Volkskrant/

Foto: volkskrant.nl)

 ??  ?? Palestijns­e president Mahmoud Abbas.
Palestijns­e president Mahmoud Abbas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname