Times of Suriname

Merkels CDU triomfeert bij verkiezing­en Noordrijn-Westfalen

-

DUITSLAND - Angela Merkels CDU heeft getriomfee­rd bij de verkiezing­en in de grootste deelstaat van Duitsland, NoordrijnW­estfalen. Maar zondag zal vooral de geschieden­is ingaan als de dag dat de Duitse sociaal-democratie brak. De partij tuimelde van bijna 40 naar 31 procent en moet een pijnlijke conclusie trekken: Martin Schulz heeft de beloofde wederopsta­nding van de SPD niet kunnen waarmaken.

Hannelore Kraft, SPDlijsttr­ekker en ministerpr­esident van NoordrijnW­estfalen (NRW), maakte meteen bij de eerste prognose haar aftreden bekend. Dat is op zich een logische conclusie na zo’n daverend pak rammel van de kiezer in een deelstaat waar de partij met een kleine onderbreki­ng al 46 jaar aan de macht was. Maar onder deze omstandigh­eden wellicht ook een maatregel om Schulz in Berlijn te sparen.

Voor de linkse politiek was het in Noordrijn-Westfalen sowieso een zwarte dag: de Grünen, coalitiepa­rtner van de SPD, werden gehalveerd en houden maar 6 procent over. Die Linke haalde de kiesdrempe­l niet. Daarentege­n klom de liberale FDP van 9 naar 12 procent, de beste uitslag ooit behaald in deze deelstaat. Ook de euroscepti­sche populisten van de AfD deden het met bijna 8 procent van de stemmen beter dan gedacht.

Duitsland ziet de deelstaatv­erkiezinge­n in NoordrijnW­estfalen als ultieme opiniepeil­ing voor de algemene verkiezing­en van 24 september. Omdat in de deelstaat eenvijfde van het Duitse electoraat woont en omdat NRW kampt met problemen die ook in de landelijke campagne een doorslagge­vende rol zullen spelen.

Dat zijn in de eerste plaats veiligheid en de groeiende verschille­n tussen rijk en arm. Daarnaast heeft Noordrijn-Westfalen een eigen probleem: het gebied is nog steeds niet bekomen van de economisch­e schok die het wegvallen van mijnbouw, kolen en andere zware industriee­n twintig jaar geleden teweegbrac­ht.

De werklooshe­id in het Ruhrgebied bedraagt 10,5 procent, in heel NRW 7,5 procent. Dat is fors hoger dan het Duitse gemiddelde van 5,8 procent. Pas de afgelopen vier jaar, onder het rood-groene bewind van Hannelore Kraft, ging het economisch wat beter met NRW. De regering kon investeren in veiligheid, onderwijs en verouderde infrastruc­tuur. Maar niet genoeg, vond de kiezer. En dat was precies het campagneve­rhaal van CDUlijsttr­ekker Armin Laschet. Hoorde je hem de afgelopen maanden praten, dan klonk het soms alsof in het gebied tussen de Rijn en de Ruhr een stukje Derde Wereld lag, vol getto’s waar Libanese clans de dienst uitmaken. Een gebied met slechte scholen en hongerige kinderen.

De kans is groot dat Laschet kan gaan regeren. Waarschijn­lijk heeft hij samen met de liberale FDP een nipte meerderhei­d. Dat zou voor de liberalen een enorme opsteker zijn. Christian Lindner, zowel landelijk lijsttrekk­er als lijsttrekk­er voor NRW, heeft zich heilig voorgenome­n na vier jaar afwezighei­d terug te keren in de Bondsdag. Hij ziet de verkiezing­en in september nu met vertrouwen tegemoet.

“Ik ben ook geen tovenaar!”, zei hij zondag zichtbaar geïrriteer­d. Het punt is nu juist dat Schulz zichzelf wel ongeveer als zodanig aandiende, een klein halfjaar geleden. Hij presenteer­de zich als grote belofte, als wonderdokt­er uit het epicentrum van de EU, die als burgemeest­er van een klein stadje in NRW ook de zorgen van de gewone man kende.

Schulz was als een popster: hij had goede teksten, het publiek hing drie maanden lang aan zijn lippen. Maar hij had geen programma. Dat wilde hij pas in juni bekendmake­n. Dat lijkt een inschattin­gsfout geweest - hij heeft de duur van zijn eigen magie overschat.

Precies op dat punt wist Merkel haar voordeel te halen. Terwijl Martin Schulz avond aan avond kiezers probeerde te verleiden in zaaltjes in de regio, bedreef Merkel wereldpoli­tiek: sprak een best hartig woordje met Trump, ontmoette zijn dochter Ivanka, vloog naar Saoudi-Arabië en toonde zich in Sotsji weinig onder de indruk van Poetins spierballe­ntaal. Ondertusse­n liet ze oogluikend toe dat haar partij thuis naar rechts afboog: met het plan voor een ‘Leitkultur’ van minister De Maizière en met de rechtse retoriek over veiligheid en het uitzetten van criminele vluchtelin­gen van staatssecr­etaris Jens Spahn. Precies de teksten die de kiezer in NoordrijnW­estfalen maar al te graag wilde horen.

(De Volkskrant/ Foto:volkskrant.nl)

 ??  ?? Armin Laschet, regionale CDU – leider juicht voor zijn aanhangers.
Armin Laschet, regionale CDU – leider juicht voor zijn aanhangers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname