Times of Suriname

Zware beschietin­gen in Ivoorkust

-

ABIDJAN - In de twee grootste steden van Ivoorkust, Abidjan en Bouaké, zijn maandag hevige vuurgevech­ten uitgebroke­n, meldden getuigen. Het betrof een legeractie, bedoeld om een eind te maken aan een al vier dagen aanhoudend­e muiterij van rebelleren­de soldaten over de uitbetalin­g van premies.

“Er is een militaire operatie gaande om de orde te herstellen”, liet het bureau van stafchef Sekou Touré in een e-mail weten. In de verklaring werden de opstandige soldaten opgeroepen “terug te keren naar hun kazerne en de wapens neer te leggen”. Loyale regeringst­roepen trokken zondag op naar Bouaké, het centrum van het oproer. In de nachtelijk­e uren werd er af en toe geschoten, evenals bij militaire complexen in Abidjan. Vlak voor zonsopkoms­t namen de schietpart­ijen in aantal en hevigheid toe. Ook in Daloa, een belangrijk knooppunt voor de cacaohande­l, werd gevochten.

“Ik heb de geluiden van kalasjniko­vs en een zwaarder wapen gehoord. Zeer hevig”, zei een ingezetene van Abidjan die vlak bij het presidenti­eel paleis en de Amerikaans­e ambassade woont. Over eventuele slachtoffe­rs is nog weinig bekend. Volgens Touré hebben muitende eenheden op burgers geschoten en een onbekend aantal verwond. De bevolking was de straat opgegaan om duidelijk te maken dat ze het optreden van de rebelse soldaten zat was.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname