Times of Suriname

Tientallen vluchtelin­gen vast in ‘niemandsla­ndwoestijn’ tussen Marokko en Algerije

-

MAROKKO/ALGERIJE - Al bijna een maand zit een groep van tientallen Syriërs vast in het niemandsla­nd tussen Algerije en Marokko. Geen van beide landen wil ze opnemen. Zonder fatsoenlij­k onderkomen, en met nauwelijks eten en drinken, zitten de vluchtelin­gen te wachten in de woestijn.

Het zijn vooral vrouwen en kinderen die klem zitten tussen de twee landen: onder de 55 mensen waren 20 vrouwen en 22 kinderen, rapporteer­de Human Rights Watch. Een van de vrouwen zou onlangs zelfs zijn bevallen van een baby, melden plaatselij­ke hulpverlen­ers in Marokkaans­e media. Ze zeggen dat ze haar via de telefoon en Facebook hielpen bij de bevalling. De vluchtelin­gen reizen meestal hun echtgenote­n achterna, die eerder uit Syrië zijn gevlucht en nu een verblijfsv­ergunning hebben gekregen. Ze kwamen midden april vanuit Algerije in twee groepen aan bij de grens: een groep van 41, en een groep van 14. Die laatste groep zou inmiddels weer in Algerije zijn. Het probleem is dat de grens tussen Algerije en Marokko is gesloten, al sinds 1994. Bovendien heeft Marokko negen mensen binnengela­ten die een beroep deden op gezinshere­niging. Zij hebben familieled­en die al legaal in Marokko verblijven. Aanvankeli­jk hield de Marokkaans­e minister van Migratie staande dat ze de gebruikeli­jke kanalen moesten volgen, door bij een ambassade in Tunesië of Turkije om gezinshere­niging te vragen. Het probleem is dat de grens tussen Algerije en Marokko gesloten is, al sinds 1994. Dat was destijds een beslissing van Algerije, uit boosheid over de visumplich­t die Marokko voor Algerijnen invoerde na een aanslag in Marrakech. De relatie tussen de twee buren is verre van vriendscha­ppelijk. Tegenwoord­ig zegt Algerije de smokkel van drugs en brandstof te vrezen en Marokko is nog steeds bang voor terroriste­n die de grens over komen. Op sommige delen van de grens zijn zelfs muren en hekken verrezen. “Als we mensen aanmoedige­n via gesloten grenzen te komen, wordt de situatie oncontrole­erbaar”, zei de migratiemi­nister, Abdelkrim Benatiq, tegen persbureau AFP. Hij wees erop dat Marokko al meer dan vijfduizen­d Syriërs heeft opgenomen.

Algerije verweert zich door te stellen dat deze Syriërs al op Marokkaans grondgebie­d waren, in de grensstad Figuig, en dat ze toen de grens weer over zijn gezet. De Algerijnse minister van Buitenland­se Zaken liet weten ‘de neiging van de Marokkaans­e autoriteit­en om menselijke drama’s te gebruiken voor vijandelij­ke propaganda diep te betreuren’.

Binnen Marokko gaan er ondertusse­n stemmen op de vluchtelin­gen op te nemen. “Marokko, dat zich erop laat voorstaan het stabielste en welvarends­te land in de regio te zijn, zou het voortouw moeten nemen en trouw moeten zijn aan zijn traditie van gastvrijhe­id”, schreef Ali Amar, hoofdredac­teur van Le Desk, in een commentaar. Ook Human Rights Watch wijst naar Marokko: dáár willen de Syriërs naartoe, en daar zouden ze dus de kans moeten krijgen om een asielverzo­ek in te dienen.

De plaatselij­ke hulpverlen­ers vragen ondertusse­n om een humanitair­e oplossing, want ondanks de hulp die ze bieden gaat de toestand van de Syriërs elke dag achteruit, zeggen ze. In de woestijn is het niet alleen bloedheet, maar ook gevaarlijk. Zo werden de vluchtelin­gen op een nacht, vorige week, belaagd door slangen. De Syriërs werden gedwongen hun provisoris­che tenten in brand te steken, berichtten Marokkaans­e media, zodat de reptielen op de vlucht zouden slaan. (De Volkskrant/Foto:volkskrant. nl)

 ??  ?? Het Marokkaans­e leger bouwt een mobiele legerpost bij de grens met Algerije.
Het Marokkaans­e leger bouwt een mobiele legerpost bij de grens met Algerije.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname