Times of Suriname

Macron benoemt conservati­eve burgemeest­er Philippe tot premier van Frankrijk

-

FRANKRIJK - De nieuwe Franse president Emmanuel Macron heeft de Republikei­nse burgemeest­er van de Normandisc­he kustplaats Le Havre, Edouard Philippe, benoemd tot premier van Frankrijk. Dit heeft hij maandag bekendgema­akt. Met de keuze voor Philippe, die lid is van Les Républicai­ns, probeert Macron vlak voor de parlements­verkiezing­en in juni rechtse kamerleden voor zich te winnen. Met een parlementa­ire meerderhei­d zal Macron veel makkelijke­r zijn programma kunnen uitvoeren. De Republikei­nen staan er beter voor dan de socialiste­n. In de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en haalde François Fillon nog altijd 20 procent van de stemmen. Daarom hopen de Republikei­nen de parlements­verkiezing­en te winnen. Macron zal dan worden gedwongen tot een cohabitati­on met een rechtse premier, zoals de socialisti­sche president Mitterrand ooit met de rechtse eerste minister Chirac moest werken.

Een stierenvec­htster, een wiskundige, een rechter, de chef van een arrestatie-eenheid. Dat zijn enkele van de 428 kandidaten die de beweging van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron donderdag heeft gepresente­erd voor de parlements­verkiezing­en van juni. Daarmee kiest Macron voor ingrijpend­e vernieuwin­g.

Philippe steunde in de aanloop van de presidents­verkiezing­en, die Macron begin deze maand met 66,06 procent van de stemmen won, aanvankeli­jk voormalig premier Alain Juppé, maar toen die de Republikei­nse voorverkie­zingen verloor, schaarde hij zich achter Francois Fillon. Die raakte vervoglens in opspraak, omdat hij zijn vrouw jarenlang aan een fictief baantje als parlementa­ir medewerker­ster had geholpen. Philippe besloot over te lopen naar het kamp van Macron. Hij heeft zich niet altijd even vleiend uitgelaten over Macron. Begin dit jaar nog zei hij dat sommigen Macron zien als een soort J.F. Kennedy of Pierre Mendès France, de socialisti­sche premier die in de jaren vijftig een einde wist te maken aan de Franse bemoeienis met Vietnam. Maar Philippe twijfelde of die vergelijki­ng terecht was: ‘De eerste had meer charisma en de tweede had meer principes.’ Later merkte hij op dat hij ‘voor negentig procent’ hetzelfde denkt als Macron.

Philippe is een fan van Bruce Springstee­n en Sean Connery. Hij heeft naar eigen zeggen The Godfather van Francis Ford Coppola al ‘zeker vijftig keer’ gezien. ‘Adembeneme­nd’, zei hij in een interview met Le Point. Macron werd zondagocht­end beëdigd als de achtste president van de Vijfde Republiek. Om tien uur arriveerde hij op het Elysée, het presidenti­eel paleis. Tijdens zijn eerste presidenti­ële toespraak zei Macron dat hij Frankrijk zijn zelfvertro­uwen wil teruggeven. “Sinds decennia twijfelt Frankrijk aan zichzelf”, zei hij. “Het voelt zich bedreigd in zijn cultuur, in zijn sociaal model, in zijn diepste geloof.”

Om de Fransen weer vertrouwen te geven wil Macron de creativite­it, de ondernemin­gslust en het initiatief bevrijden van de somberheid en de nostalgie die het land zo vaak verlammen. Macron is maandagmid­dag afgereisd naar Berlijn, waar hij een ontmoeting heeft met de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel. Het is zijn eerste buitenland­se reis als president. Merkel wil nauw met Macron samenwerke­n. Duitsland en Frankrijk zijn van oudsher de drijvende krachten achter de Europese eenwording. “Het gaat Duitsland op lange termijn alleen goed als het Europa goed gaat, en de verkiezing van de nieuwe Franse president biedt ons de gelegenhei­d de ontwikkeli­ng van Europa meer dynamiek te geven”, zei Merkel voorafgaan­de aan de ontmoeting. Tegenover Macron wil Merkel zich niet als ‘betweter’ opstellen. “Ik geloof dat hij zelf heel sterke ideeën heeft over wat Frankrijk moet doen of laten.” Hij zal opkomen voor de Franse belangen, zij voor de Duitse. “Ik weet zeker dat ze elkaar voor een groot deel overlappen.” (De Volkskrant/Foto:volkskrant. nl)

 ??  ?? Eduard Phillippe is de nieuwe premier van Frankrijk.
Eduard Phillippe is de nieuwe premier van Frankrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname