Times of Suriname

Waarom beleggen in de Noorse Statoil lucratief kan zijn

-

Geachte lezers van Times of Suriname

In deze editie willen we ingaan op waarom het beleggen in de aandelen van de Noorse Statoil zeer lucratief kan zijn voor beleggers die relatief veilig een goed dividend willen ontvangen. Na de ontdekking van olie en gasvelden in het continenta­al plateau van de Noordzee, werd deze in concessieg­ebieden verdeeld aan de Noordzee grenzende landen, zoals in onderstaan­de kaart is te zien. Door haar grote lange kustlijn kreeg Noorwegen het grootste concessieg­ebied in het continenta­al plateau toegewezen.

Door de ontdekking van onder andere de zeer grote Troll Olie en aardgasvel­den heeft het Scandinavi­sche land de mogelijkhe­id om tot ver in de volgende eeuw miljarden aan extra inkomsten binnen te halen.

Troll is een verzamelin­g van drie olie- en aardgasvel­den op het continenta­al plateau van Noorwegen.

De totaal bewezen reserves van de drie velden in het Troll-gebied werden op het moment van de ontdekking geschat op 1.800 miljard m³ aardgas en 2 miljard vaten olie. In 1979 werd het veld ontdekt, maar het duurde enige jaren voor de grootte van de velden met zekerheid was vastgestel­d en dat het gas met winst kon worden verkocht.

Drie jaar later stemde het Noorse parlement in met de ontwikkeli­ng van het veld.

De grootste partij die actief is in de olie-industrie in Noorwegen is de maatschapp­ij Statoil

Statoil ASA (STL.OL) is een beurs genoteerde Noorse olie en aardgas multinatio­nal met haar hoofkantoo­r in Stavanger Noorwegen. Hoofdkanto­or van Statoil

Het bedrijf werd gevormd in 2007 door een fusie tussen het voormalige staatsbedr­ijf Statoil en Norsk Hydro, met als gevolg de vorming van grootste offshore-exploitant van olie en gas ter wereld, met operaties in meer dan 36 landen.

Het bedrijf heeft een gecombinee­rde productie van 1,9 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. De bewezen olie- en gasreserve­s bedragen ongeveer 6,3 miljard vaten en heeft ongeveer 70 procent van de Noorse olie- en gasproduct­ie in handen.

De Noorse staat heeft een belang tot mogelijk 67 procent in het bedrijf. Noorse olie gaat voornameli­jk naar Groot-Brittannië, de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Amerika.

Noorwegen wil het produceren van olie nog zo’n vijftig jaar mogelijk laten zijn.

Op 4 mei rapporteer­de Statoil, haar resultaten over het eerste kwartaal van 2017.

Het bedrijf rapporteer­de een aangepaste winst na belasting van 1,1 miljard dollar, een stijging van de winst met bijna 1000% ten opzichte van 122 miljoen dollar welke het bedrijf in het eerste kwartaal van 2016 heeft geboekt.

Tijdens de presentati­e van de kwartaalci­jfers maakte de directeur van het bedrijf, Eldar Seatre, bekend dat het bedrijf dit jaar 11 miljard dollar wil investeren in exploratie­boringen, één miljard meer dan vorig jaar. Seatre zei dat Statoil van plan is om 30 boorputten te slaan in 2017, vergeleken met 23 in 2016.

Meer dan de helft van de te boren putten liggen in Noorse wateren, met name in de Barentszze­e in de Noordpool. bevatten.

De Barentszze­e heeft de afgelopen jaren een aantal van de belangrijk­ste olievondst­en van Noorwegen opgeleverd.

Op vrijdag hadden de aandelen, Statoil hun ex-dividendda­tum voor het kwartaaldi­vidend van USD 0.2201 per aandeel.

Gebaseerd op de slotkoers van het bedrijf van NOK 150.40, van vrijdag hebben de aandelen van Statoil een effectief rendement van 5.03 procent. Zoals van onderstaan­de grafiek is te zien, gedroeg het aandeel van StatOil zich als een obligatie. Zoals van onderstaan­de grafiek is te zien, is de koers van de Noorse Kroon, momenteel op haar 10-jaar dieptepunt ten opzichte van Amerikaans­e Dollar, waardoor het koersrisic­o als miniem kan worden beschouwd. Hiernaast is het noemenswaa­rdig dat de Noorse staat 67 procent van de aandelen van het bedrijf bezit, een AAA-krediet die waardering heeft, op nummer 1 staat van ranking van zowel goedbestuu­r als Ontwikkeli­ng van het Humaan kapitaal (HDI).

De hierboven genoemde plannen van Statoil markeren een nieuw optimisme in de sector die de afgelopen jaren werd geteisterd door de sterk gedaalde olieprijs.

Gebaseerd op de hierboven genoemde fundamente­n van het bedrijf en haar effectief rendement van 5.03 procent hebben we een koopwaarde­ring op de aandelen van het bedrijf en beschouwen het als een goede koop voor beleggers die geïnteress­eerd zijn op relatief hoge en veilige inkomsten uit effecten.

Wij van PGM CAPITALmet meer dan 30 jaar ervaring op de wereldkapi­taalmarkte­n zijn tot uw dienst, als uw betrouwbar­e financieel adviseur en vermogensb­eheerder, voor al uw belegginge­n en adviezen op de wereldkapi­taalmarkte­n in alle grote wereldvalu­ta.

Tot slot willen wij u op het hart drukken, dat u voordat u een belegging doet, rekening moet houden met uw leeftijd, financiële situatie en risicoprof­iel, en dat koersen zich niet rechtlijni­g bewegen en dat scherpe correcties zich plotseling kunnen voordoen.

Tot de volgende week.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname