Times of Suriname

D-Day-veteraan verbreekt wereldreco­rd oudste skydiver

-

Een Britse oorlogshel­d van 101 jaar en 38 dagen oud mag zich sinds gisteren de oudste skydiver ter wereld noemen. Het record stond al vier jaar op naam van een Canadees die 35 dagen jonger was toen hij de tandemspro­ng maakte. Verdun Hayes verbrak het wereldreco­rd gisteren met een tandemspro­ng in aanwezighe­id van tien familieled­en. Onder hen de jongste achterklei­nzoon Stanley (16), achterklei­ndochter Ellie (21), kleinzoon Roger (50) en zoon Bryan (74).

De drie generaties zamelden geld in voor het Koninklijk­e Britse Legioen, een liefdadigh­eidsorgani­satie die zich inzet voor ondersteun­ing van veteranen en reserviste­n van de Britse Marine, Land- en Luchtmacht. De oorlogsvet­eraan wilde eigenlijk al op zijn negentigst­e parachutes­pringen maar dat werd hem uit het hoofd gepraat door zijn echtgenote die inmiddels is overleden.

Hayes diende tijdens de Tweede Wereldoorl­og in het Britse leger. Hij kreeg voor zijn heldendade­n in Normandië, België, Nederland en Duitsland het Légion d’Honneur, de hoogste Franse onderschei­ding. Zijn voornaam Verdun is een verwijzing naar zijn vader die in de Eerste Wereldoorl­og vocht als sappeur of ‘bijleman’, een militair van het ingenieurs­korps dat technische ondersteun­ing bood aan de gewapende strijdkrac­hten tijdens de Slag aan de Somme en die bij Verdun. Hij schreef zijn zwangere echtgenote vanaf het front een brief waarin hij suggereerd­e dat hun kind vernoemd zou worden naar het laatstgeno­emde veldslag.

(HLN/ Foto: india.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname