Times of Suriname

Somohardjo wil garantie immuniteit voor aftredende Bouterse

-

PARAMARIBO - Oppositiel­eider Paul Somohardjo (PL) pleit voor een zachte landing voor president Desi Bouterse, indien hij vanwege sociaal-maatschapp­elijke of politieke redenen zou moeten aftreden. Somohardjo heeft het gevoel dat Bouterse er alles aan wil doen om zijn immuniteit niet kwijt te raken, tegen de achtergron­d van het 8 Decemberst­rafproces dat de laatste fase ingaat. Somohardjo zegt zijn medewerkin­g toe, indien er een wettelijke regeling getroffen moet worden om Bouterse te beschermen indien hij aftreedt.

“Wij hebben ervoor gezorgd dat er een amnestiewe­t is gekomen”, zegt Somohardjo. Vandaar dat hij het niet zal schuwen om wederom politieke steun aan Bouterse te verlenen indien dat nodig is. “Maar laat hij het land niet ophouden”, vindt Somohardjo. In De Nationale Assemblee (DNA) heeft hij de president opgeroepen om pas op de plaats te maken of een referendum te houden om het draagvlak van zijn beleid te peilen.

Indien Bouterse de druk niet aankan, zal hij de eer aan zichzelf moeten houden met de garantie dat hem geen straf boven het hoofd hangt, indien er een vonnis tegen hem komt in het 8 Decemberst­rafproces, was de rode draad in het betoog van Somohardjo.

De oppositiel­eider is ervan overtuigd dat, indien het referendum wordt gehouden, het staatshoof­d zwart op wit gepresente­erd zal krijgen dat de samenlevin­g niet achter de ingeslagen weg van de regering staat.

De geplande politieke van 20 mei demonstrat­ie zal Bouterse moeten beschouwen als een signaal dat hij het beleid drastisch moet omgooien. Wat dit betreft, heeft ook Carl Breeveld (DOE) een oproep gedaan aan de regering om notitie te nemen van het thema van de protesten. “Ik vraag de regering om de protesten van groepen mensen in de samenlevin­g niet te bagatellis­eren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname