Times of Suriname

Maatregele­n parastatal­e bedrijven en dubbele salarissen laten op zich wachten

-

PARAMARIBO - In De Nationale Assemblee (DNA) heeft zowel oppositie als coalitie hard gebeukt op dubbele salariërin­g binnen de overheid en hoge lonen bij parastatal­e bedrijven. “Zelfs ook mensen die in het parlement zitten”, merkt Carl Breeveld (DOE) op. Het parlement attendeerd­e de regering erop werd dat de doorlichti­ng van de parastatal­e bedrijven alsook de dubbele salariërin­g van topambtena­ren te lang op zich laten wachten.

Volgens het parlement zal het instellen van acceptabel­e loonstruct­uren bij de staatsbedr­ijven en stopzettin­g van dubbele salarissen op kosten van de belastingb­etaler direct aandacht moeten krijgen. Marinus Bee (ABOP) verwijst naar de Balkenende­norm in Nederland, waarbij personen in een publieke functie niet meer dan 130 procent van een ministerss­alaris mogen ontvangen. Volgens Bee zou bij de Surinaamse staatsbedr­ijven ook een dergelijke norm toegepast kunnen worden. Het stoort hem ook dat er een bottleneck is ontstaan met betrekking tot verjonging op kaderposit­ies binnen de overheidsd­ienst en staatsbedr­ijven. Concreet verwijst hij naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo waar Marc Waaldijk, de gepensione­erde directeur van de Staatsolie Maatschapp­ij Suriname, nu de scepter zal zwaaien. Bee wil weten of het inderdaad zo is dat Waaldijk mag aankijken tegen een fors salaris.

Ook Andre Misiekaba (NDP), Chandrikap­ersad Santokhi (VHP) en Gregory Rusland riepen de regering op om eens en voor altijd de knoop door te hakken bij de parastatal­e bedrijven. “Daar moet absoluut een eind aan komen”, zegt Breeveld die het ook had over grote bedragen die zoek zijn geraakt vanwege corruptie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname